Ordonatorul de credite al Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că două specializări orădene, Pedagogia Învăţământului Primar (Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane) şi Zootehnia (Facultatea de Protecţia Mediului), şi-au primit acreditarea din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, iar o alta, Arhitectura, şi-a pierdut-o.

Specializarea Arhitectură din cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Construcţii a fost vizitată de ARACIS la finele anului trecut, iar la finele lunii ianuarie a fost înştiinţată că a primit gradul de neîncredere, respectiv ridicarea acreditării. Decizia a fost contestată de conducerea facultăţii, dar fără rezultat, căci şi contestaţia a fost respinsă.

"Va trebui să facem un raport de autorizare provizorie a specializării. Deocamdată, însă, Universitatea nu va putea să organizeze admiterea pentru această specializare", a declarat Bungău.

Studenţii care învaţă acum la Arhitectură îşi vor continua studiile, iar examenul de licenţă îl vor susţine la Cluj Napoca.

Decizia ridicării acreditării a fost una surprinzătoare pentru universitari. "Ne-am situat mai bine ca la vizita anterioară. În fişa vizitei se precizează că îndeplinim toate criteriile, dar la final ni se dă neîncredere şi neacreditare, fără explicaţii. Am fost foarte revoltaţi", a precizat pentru BIHOREANUL Aurora Mancia (foto), fost decan al facultăţii şi şefa departamentului de Cadastru-Arhitectură. Contestaţia depusă de facultate a fost, la rândul ei, respinsă, astfel că singura soluţie e autorizarea provizorie.

Universitarii orădeni intuiesc că singurul motiv pentru care acreditarea a fost ridicată e faptul că, la nivel naţional, e o politică a marilor universităţi de a concentra specializări de arhitectură doar în cadrul lor.