O comisie a Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a efectuat o vizită de evaluare la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea în prima săptămână din luna iulie.

Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, a declarat miercuri că până acum nu s-au aflat concluziile evaluării, dar a precizat că singura specializare care ar putea avea probleme este Medicina Dentară. "Aici a rămas o problemă nerezolvată, mai precis procentul de conferenţiari şi profesori, care e prea mic. Cine a condus facultatea a blocat promovarea cadrelor didactice pe post", a declarat rectorul. Solicitat să precizeze cine anume a blocat aceste promovări, Antal l-a nominalizat pe Mircea Ifrim, fost decan al FMF.

Practic, Ifrim a preferat, cât timp a condus facultatea, să păstreze pe posturi de conferenţiari şi profesori universitari cadre didactice în vârstă, în loc să ofere această posibilitate celor mai tineri. Pentru că anul trecut o mare parte dintre profesori au preferat să iasă la pensie, FMF s-a ales cu un gol.

Antal explică de ce s-a păstrat acest gol: de la pensionarea cadrelor didactice, scoaterea posturilor la concurs a fost blocată până în primăvara acestui an. "În toată ţara nu s-a aprobat scoaterea posturilor la concurs până în primăvară. Pe întreaga Universitate s-a aprobat scoaterea la concurs a 8 posturi. Din acestea, 4 au fost la FMF. Concursul s-a susţinut, dar încă nu s-a făcut confirmarea persoanelor pe post", a explicat rectorul motivul pentru care Medicina Dentară nu are conferenţiari şi profesori suficienţi.

Antal a mai afirmat că în această problemă, cel mai pesimist scenariu înseamnă pierderea acreditării specializării Medicină Dentară. "Dacă se întâmplă aşa, vom solicita autorizarea provizorie, iar în toamnă se va rezolva", a explicat Antal, precizând că în toamnă în mod cert se vor face şi confirmările pentru cele 4 posturi scoase la concurs.