Un rățoi mandarin, specie spectaculoasă prin coloritul penelor, poate fi admirat în aceste zile pe lacul din parcul orădean Salca.

Cel mai probabil, pasărea, cu un habitat tradițional în Orient, a scăpat din captivitate și s-a adaptat la viața liberă.

„Am avut ocazia deosebită să surprind în Parcul Salca din Oradea un exemplar magnific de rață mandarin (Aix galericulata), una dintre cele mai frumoase specii de rațe din lume. Deși este o apariție rară în România, acest exemplar a fost surprins în habitatul său urban, oferind o experiență deosebită pentru orice pasionat de natură și fotografie”, a scris pe Facebook fotograful Aurelian Miu, care a și imortalizat spectaculosul rățoi.

Masculii de rață mandarin au un penaj spectaculos, cu nuanțe de portocaliu, mov, albastru, verde și alb, precum și un cioc roșu, în timp ce femelele sunt mai modeste, cu un penaj gri-maro și mai puțin strident.

În Asia, rața mandarin este un simbol al iubirii și fidelității în cuplu, deoarece sunt monogame, formând perechi pe viață.

Deși sunt native din Asia de Est, rațele mandarin pot fi găsite în multe alte locuri din lume, mai ales în parcuri și grădini publice. S-au aclimatizat în special în Europa și în unele părți ale Americii de Nord.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!