Ultima premieră pentru copii a acestei stagiuni a fost programată, duminică, la Sala Arcadia. Spectacolul "Domnul Nostoc şi misterele din ocean" este pus în scenă de regizorul Radu Dinulescu, alături de francezul Patrice Seiler, cel care a a scris povestea şi, totodată, a creat păpuşile din materiale reciclabile.

Spectacolul este episodul al doilea al poveştii imaginate de Patrice Seiler care îi pune faţă în faţă pe Domnul Nostoc, cel care caută elixirul fericirii şi pe Domnul Business, care îşi doreşte industrializarea planetei.

"Am avut tot timpul o sensibilitate faţă de deşeuri şi reciclarea acestora şi, de altfel, a fost visul meu să realizez un volum cu poveşti", a declarat Patrice Seiler, miercuri, într-o conferinţă de presă. Francezul realizează caricaturi de mai mulţi ani, însă, în privinţa poveştilor Domnului Nostoc, a ales o altă abordare şi a creat păpuşile din reciclabile, care, mai apoi, au fost fotografiate de un artist francez şi folosite ca ilustraţie a volumelor.

Prima poveste a lui Patrice Seiler, "Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc", a fost pusă în scenă tot de regizorul Radu Dinulescu, însă, la Arad şi apoi înscrisă la festivaluri de teatru de păpuşi de renume, precum cel de la Avignon, Franţa.

Premiera spectacolului "Domnul Nostoc şi misterele din ocean" va avea loc duminică, când vor avea loc două reprezentanţii, de la ora 11, respectiv de la ora 13. "Cum vorbim despre păpuşi de dimensiuni mici, şi spectacolul va avea loc în sala mică de la Arcadia, aşadar pentru prima reprezentanţie punem la dispoziţie 50 de locuri, iar pentru a doua, 30", a precizat Florin Silaghi, directorul artistic al trupei Arcadia. Biletele, care costă 8 lei pentru copii, respectiv 10 lei pentru adulţi, se găsesc la agenţia Teatrului Regina Maria.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, reprezentanţii Teatrului Regina Maria au anunţat ultima premieră a trupei Iosif Vulcan, spectacolul intitulat "Cei ce nu uită...". Regizat de Gavriil Pinte, cel care, de altfel, semnează şi scenariul, spectacolul a fost prezentat ca unul care "încearcă să recupereze memoria şi un trecut adesea uitat". "Este vorba de anii 50 în care Stalinismul, implemntat şi în România, a făcut ca oameni importanţi ai ţării să fie arestaţi şi ucişi în închisorile comuniste", a spus Radu Macrinici, consultant artistic al trupei Iosif Vulcan.

Scenariul este construit pe baza unor poezii compuse în închisorile comuniste, fragmente de interviuri şi de jurnal din memorialistica detenţiei. Spectacolul este inedit, căci va fi unul itinerant, desfăşurat în două camioare. Echipa artistică nu a vrut, însă, să dezvăluie mai mult şi îi aşteaptă pe spectatori atât vineri cât şi sâmbătă de la ora 19 la Teatrul Regina Maria. Cum numărul de locuri este limitat la 60 pe reprezentaţie, toate biletele au fost deja achiziţionate.