Cea mai mare orchestră din lume, ai cărei muzicieni cântă fără partituri, "100 Tagú Cigányzenekar", a susţinut, marţi seară, un concert în faţa a circa 10.000 de orădeni de toate vârstele, în Piaţa Unirii.
Ineditul concert a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, cu ocazia unei noi ediţii a Carnavalului Florilor, care a adus în centrul Oradiei cinci care alegorice.
Orchestra Simfonică Ţigănească din Budapesta, cum este ea cunoscută în România, a inclus în program piese inspirate de folclorul unguresc, lucrări celebre ale unor compozitori români - cum ar fi "Balada" lui Ciprian Porumescu şi "Ciocârlia", melodie inclusă de George Enescu în "Rapsodia Română" -, precum şi cântece tradiţionale ţigăneşti.
"Balada" lui Porumbescu a fost interpretată la vioară de unul dintre cei mai în vârstă membri ai orchestei, care s-a deplasat în cârje şi ajutat de colegi până în faţa orchestei, înaintea momentului său.
Muzicianul le-a spus spectatorilor, în limba română, să-i "binecuvânteze Dumnezeu" şi le-a mărturisit că se bucură să fie la Oradea, el fiind născut în Satu Mare. Totodată, o interpretă care face parte din "100 Tagú Cigányzenekar" și care le-a cântat spectatorilor câteva melodii inspirate din folclorul maghiar, a mărturisit că este născută la Salonta, în aplauzele publicului.
Pentru concertul lor, cei 100 de muzicieni au primit aplauze puternice din partea orădenilor, fie ei de etnie maghiară, fie de etnie română.
Un alt moment inedit al serii a fost acela în care violonistul şi dirijorul Liviu Buţiu a urcat pe scenă alături de Varga Carol, zis Zbiciu, şi un "dobaş", interpretând câteva momente bihoreneşti, acompaniaţi de o parte a orchestei din Budapesta. Zbiciu a cântat la vioară cu goarnă, instrument tradiţional din Bihor.
Deși cei trei bihoreni nu au fost prezentați înainte de intrarea în scenă, cei mai mulți dintre spectatori i-au recunoscut și i-au aplaudat încă de la început.
Spectacolul a fost privit din primul rând de către preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, însoţit de soţie, viceprimarul Florin Birta, şi el cu soţia, invitaţi din partea autorităţilor din Debreţin, oraş în care se ţine Carnavalul Florilor, precum şi de episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei.