Peste o sută de invitaţi - cei care au participat zilele trecute în Băile Felix la Conferinţa Europeană a Staţiunilor Balneare şi la Conferinţa Calypso, organizată de către Departamentul pentru Turism al Comisiei Europene - au asistat miercuri seară la un spectacol ce i-a purtat în trecut, tocmai în secolele 14-16.

Chiar de la intrare au fost întâmpinaţi, la restaurantul cu specific medieval Leonesse, de pe strada Vasile Alecsandri, de armurile a doi cavaleri, dar şi de statueta unui cavaler călare pe calul său. O domniţă îmbrăcată cu rochie brodată cu fir auriu i-a primit pe invitaţi în cetatea medievală, cu un dans specific vremurilor demult apuse. Actori de la Teatrul de Stat, dar şi figuranţi amatori, au avut rol de cavaleri cu zale de argint sau călăi care duc lupte cu săbii pentru a cuceri inima domniţei aflate la ananghie, ori de trubaduri care au interpretat muzică şi dansuri specifice trecutului medieval.

Atmosfera de poveste a fost accentuată de localul cu specific medieval, de vitralii, de tavanul pictat cu migală care înfăţişează lupte cu săbii, de separeul cu masa rotundă a cavalerilor ce aminteşte de Regele Arthur - simbolul epocii al curajului suprem, de designul specific culturii medievale, din care niciun detaliu nu a fost lăsat la voia întâmplării.

Tabloul a fost desăvârşit de "slujitorii regelui" îmbrăcaţi în veşminte cu aer istoric care serveau mesenii cu bucate alese: mantia fermecată împăturită, lancea cavalerului roşu, flacăra balaurului, călătorul jucăuş, săgeata veninoasă, sirena râului sau prinţul mascat.