Curentul de meteori numit Perseide este activ în perioada 17 iulie - 26 august, însă momentul maxim pentru observarea acestora va fi în acest an în nopțile de 12/13 și 13/14 august, au anunțat specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București. Aceștia prezintă și o serie de sfaturi pentru cei care vor să admire Perseidele. 

„Ca de obicei, în luna august își face apariția curentul de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor și a vacanțelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea”, scriu aceștia. 

Potrivit materialului publicat de Observatorul Astronomic din București, „dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul, când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă, vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit”. 

Specialiștii mai spun că orice roi de meteori are o anumită perioadă în care este activ și un moment de activitate maximă. „Pentru Perseide, perioada de activitate este între 17 iulie și 26 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent (sporadici), și meteori care par că vin din constelația Perseus. Maximumul curentului va veni în ziua de 13 august, între orele 10 și 17 TLR”, se arată pe site-ul astro-urseanu.ro.

Cei care doresc să admire roiul de metori sunt sfătuiți să se uite pe cer după miezul nopții. „Pentru că maximumul vine în timpul zilei și meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitați pe cer în noaptea de dinaintea maximumului, 12/13 august, și în cea de după, 13/14 august. Se vor putea observa panta ascendentă și panta descendentă a maximumului, în intervalul 11-14 august. Cea mai bună perioadă de observare este după miezul nopții, până dimineața. Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia (între Cassiopeia și Perseu) este o «perseidă»”, spun specialiștii de la Observatorul Vasile Urseanu, care adaugă că, în acest an, Luna nu va deranja observațiile.

Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. „Cel mai bun este un loc la țară sau la munte. Este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei care vor observa din zonele cu cer curat vor putea vedea maximum 100 de meteori pe oră. Cei din orașe vor vedea 10-20 de meteori pe oră”, se arată în materialul publicat pe astro-urseanu.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!