Ce n-a văzut Oradea! Episcopia Romano-Catolică a ales să sărbătorească în mod inedit finalizarea lucrărilor de reabilitare a faţadei bazilicii din curtea Complexului Baroc şi a organizat, luni seara, un concert simfonic cu participarea unor muzicieni din Oradea, Arad şi Timişoara.

Aceştia au interpretat două lucrări de Georg Friedrich Händel, "Muzica apelor – Suita II" şi "Muzica focurilor de artificii", aceasta din urmă fiind însoţită de focuri de artificii.

Sute de orădeni, mulţi însoţiţi de copiii lor, s-au adunat, în jurul orei 21, în parcul Palatului Baroc, aşezându-se pe scaunele pregătite de organizatori în faţa Catedralei Romano-Catolice sau direct pe iarbă.

Oaspeţii au fost întâmpinaţi de episcopul romano-catolic László Böcskei, care a vorbit despre lucrările de reabilitare a faţadei Catedralei, construite între 1752 şi 1780 după planul arhitectului italian Giovanni Battista Ricca, chemat în Sfântul Imperiu Roman de Împărăteasa Maria Tereza. Construcţia a fost terminată de Franz Anton Hillebrandt din Viena, care a împodobit biserica cu ornamente în stil baroc austriac.

Excelenţa Sa László Böcskei a subliniat că a ales să marcheze momentul printr-un concert şi nu printr-o slujbă religioasă specifică tocmai pentru ca toţi orădenii să se poată bucura de moment.

Muzicienii au cântat în faţa bazilicii, fiind dirijaţi de prof. univ. dr. Walter Kindl. Cele mai spectaculoase momente ale serii au fost cele care au însoţit lucrarea "Muzica focurilor de artificii". În timpul acesteia, de mai multe ori, muzica a fost completată de exploziile unor artificii de tip torţe, unele instalate chiar pe faţada catedralei, iar altele în faţa orchestei. După concert, a urmat un spectaculos foc de artificii lansat deasupra Complexului Baroc.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Primăria Oradea. Între participanţi s-au numărat episcopul ortodox Sofronie Drincec şi cel greco-catolic Virgil Bercea, viceprimarul Florin Birta şi preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor.