Din 1 iunie se pot organiza şi în Oradea evenimente în aer liber, dar cu cel mult 500 de participanţi, care să poarte măşti şi să stea răsfiraţi.

În timp ce organizatorii privaţi sunt încă rezervaţi, instituţiile de cultură abia au aşteptat reîntâlnirea cu publicul. La finalul săptămânii trecute, atât Filarmonica de Stat cât şi trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria au dat primele reprezentaţii. Acestea vor continua pe parcursul lunii iunie, cu surprize...

Cu multe reguli

Ministerul Culturii şi Ministerul Sănătăţii au reglementat modalităţile în care, din 1 iunie, în România se pot organiza spectacole în aer liber. Organizatorii trebuie să se asigure că măsoară temperatura tuturor participanţilor, la intrare, iar cei care refuză vor fi trimişi acasă. De asemenea, spectatorii trebuie să poarte măşti care să le acopere nasul şi gura pe toată durata evenimentului.

Pentru evitarea aglomeraţiei, accesul trebuie permis cu o oră înaintea spectacolului, iar spaţiul ales să fie destul de mare încât să se asigure o distanţă de 2 metri între persoane. Dacă se pun scaune, acestea trebuie să fie dezinfectate şi amplasate tot la 2 metri între ele. Autorităţile au permis, în schimb, aşa cum era normal, ca familiile sau grupurile de prieteni de până la 3 persoane să nu fie obligate să stea la distanţă.

Scena aleasă trebuie să fie şi ea destul de mare încât artiştii să poată respecta distanţarea, iar în cazul spectacolelor de teatru, "se vor evita scenele cu contact apropiat îndelungat".

Temerarii

Chiar şi în aceste condiţii restrictive, instituţiile de cultură din Oradea s-au mobilizat să le ofere spectatorilor reprezentaţii, după 3 luni în care acest lucru a fost interzis. Filarmonica de Stat a spart gheaţa vinerea trecută cu un eveniment reuşit: un concert susţinut în parcul Palatului Baroc, cu acordul Episcopiei Romano-Catolice, de Camerata Michael Haydn, cu lucrări de Mozart, Bach, Albinoni şi Bartók. În premieră, atât muzicienii cât şi spectatorii - circa 150 - au purtat măşti. La concert au avut acces doar abonaţii, însă instituţia plănuieşte şi altele.

"Avem mai multe idei. Inclusiv în curtea Filarmonicii avem un mic spaţiu care ar putea fi folosit", spune Meleg Vilmos, directorul instituţiei. Este posibil ca o parte din orchestra Filarmonicii să ţină în curând şi un concert în centrul Oradiei, în colaborare cu APTOR, însă deocamdată evenimentul nu a fost bătut în cuie. În schimb, joia aceasta, muzicienii Filarmonicii vor cânta din nou în curtea Palatului Baroc. "Va fi un concert de suflători, cu 18-20 de persoane pe scenă, cât ne permite spaţiul", mai spune directorul. Concertele de joi ar putea continua deocamdată tot la Palatul Baroc.

Teatru în Cetate

Şi Teatrul Regina Maria se reîntâlneşte cu fanii. Sâmbăta trecută, trupa Arcadia a organizat în amfiteatrul Cetăţii un prim spectacol pentru copii, "Magic show", susţinut de actorul Şerban Borda. La eveniment s-au dus doar circa 30 de persoane, în condiţiile în care organizatorii s-au pregătit pentru maximum 70. Poate fi un semn că părinţii sunt încă reticenţi în a participa la evenimente, însă trebuie spus şi că show-ul a fost anunţat cu doar două zile înainte.

Teatrul a pregătit un program mai amplu, pentru toată luna iunie, şi, dacă restricţiile se vor menţine, şi pentru luna iulie. "Am primit aprobarea din partea municipalităţii să folosim curtea Cetăţii, unde vom monta scena mobilă, până în septembrie. Vom adapta mai multe spectacole, atât trupele Iosif Vulcan şi Arcadia, cât şi Ansamblul Crişana", spune Andrian Locovei, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan.

Actorii au reluat repetiţiile, tot în aer liber (foto), pentru spectacole ca "Îndrăgostiţii din Ancona", o comedie apreciată de publicul orădean, care ar urma să fie adaptată, astfel încât să cuprindă şi referiri la... coronavirus. Între protagonişti, Richard Balint, Adela Lazăr şi Sebastian Lupu.

Va urma...

Ce alte reprezentaţii pregătesc actorii? Musicalul "Leonce şi Lena", precum şi spectacolul "Creştini", pe care actorii orădeni l-au prezentat în premieră naţională în Sinagoga Sion. Pentru cum l-a jucat pe pastorul Joshua, Răzvan Vicoveanu a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar. De asemenea, săptămânal, trupa Arcadia va prezenta spectacole pentru cei mici, în amfiteatrul fortăreţei, în timp ce Ansamblul Crişana pregăteşte concerte folclorice cu invitaţi de seamă. 

Între timp, concertele organizate de privaţi se lasă aşteptate. "Evenimentele depind de vreme, se pot face cu lume puţină, toţi cu măşti. Atmosfera nu e aceeaşi", spune impresarul Florin Budeu.

Nici Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune nu are deocamdată plănuit vreun eveniment pentru vară. "Am anulat evenimentele mari din cauza pandemiei şi bugetul ne-a fost redus", spune Mihai Jurca, directorul APTOR. Orădenii ar putea avea parte, totuşi, de un cinema de tip drive-in, organizat de municipalitate. Până atunci, trebuie să se mulţumească cu (mai) puţin...