După ce o bună perioadă de timp nu s-au putut întâlni cu publicul, actorii şi muzicienii recuperează timpul pierdut în sezonul estival, când, în mod obişnuit, teatrele şi Filarmonica s-ar afla în vacanţa dintre stagiuni.

Astfel, în luna iulie, în Oradea sunt programate mai multe spectacole de teatru, între care musicaluri şi reprezentaţii pentru copii, cu personaje haioase, dar şi concerte cu muzică aleasă, de Verdi, Stravinsky şi Vivaldi. Bineînţeles, toate în aer liber...

Seri muzicale 

Melomanii au parte de o lună plină cu concerte organizate de Filarmonica de Stat în parcul recent reamenajat al Palatului Baroc, într-o atmosferă idilică. Astfel, joi de la ora 19.30, orădenii sunt invitaţi la un concert dirijat de clujeanul Dorin Frandeş, sub bagheta căruia orchestra Filarmonicii va interpreta, între altele, Simfonia în Do major de Vivaldi şi "Glumă muzicală" de Mozart. 

La fel ca la primele evenimente organizate în aer liber, în curtea Episcopiei Romano-Catolice, şi la acest concert spectatorii vor trebui să respecte reguli de distanţare şi să poarte măşti. "Îi aşteptăm în primul rând pe abonaţii noştri, dar vindem şi bilete la faţa locului la preţul de 20 lei", spune Meleg Vilmos, directorul Filarmonicii. 

Stagiunea estivală, pusă la cale tocmai fiindcă întâlnirile cu publicul din primăvară au fost anulate, se va încheia la finalul lunii iulie. 

Închidere cu Haydn

Pe 23 iulie, Corul Filarmonicii, dirijat de Laszloffy Zsolt, va susţine un concert, tot în curtea Palatului Baroc, ce va cuprinde piese ale unor compozitori ca Palestrina, Monteverdi, Verdi, Stravinsky şi L.L. Fleming. 

Ultimul concert, programat în aceeaşi grădină, va avea loc pe 30 iulie sub bagheta dirijorului permanent al Filarmonicii orădene, Romeo Rîmbu, invitat fiind violoncelistul Răzvan Suma, solist al Orchestrelor Radio. Publicul va putea audia două lucrări de Joseph Haydn: Concert pentru violoncel şi orchestră nr. 1 şi Simfonia nr. 85. 

Următoarea stagiune este programată să înceapă pe 17 septembrie cu un mega-concert în curtea Cetăţii, cu care Filarmonica - la fel ca teatrele orădene - a încheiat un parteneriat pentru găzduirea unor evenimente în aer liber, în timpul pandemiei, când sălile de spectacol sunt închise. 

Comedii în aer liber 

Şi stagiunile estivale ale celor două teatre orădene - Regina Maria şi Szigligeti - continuă cu reprezentaţii în amfiteatrul de vară al Cetăţii şi în curtea interioară a Palatului Princiar. Pe 15 iulie, miercuri, de la ora 20, publicul Teatrului Regina Maria este invitat la spectacolul-concert "Leonce şi Lena", despre putere şi obedienţă, dar şi despre iubire, pe muzica Adei Milea, cu Richard Balint, Eugen Neag şi Alina Leonte. 

Duminică, 19 iulie, de la ora 20, pe scena din fortăreaţă va fi jucată "Capcana lui Hamlet", o viziune modernă asupra celebrei piese shakespeariene, scrisă cu umor de bulgarul Nedialko Yordanov. În programul lunii a fost inclus şi spectacolul "În plină glorie", o comedie inspirată din viaţa celei mai proaste soliste de operă din istorie: Florence Foster Jenkins. Spectacolul va avea loc pe 23 iulie, tot începând cu ora 20. În fine, pe 30 iulie, pe scena mobilă din Cetate se va juca spectacolul "Variaţiuni enigmatice", în regia Elvirei Rîmbu. 

De asemenea, Teatrul Szigligeti a pregătit tot în fortăreaţă reprezentaţii ale unor spectacole apreciate: "Beznă de mină" (17 iulie şi 1 august) şi "Flori de mină" (25 iulie), ambele de Csaba Székely. 

Din ispravă în ispravă... 

Chiar dacă anul acesta nu pot profita din plin de vacanţa de vară, cei mici sunt chemaţi, totuşi, la spectacolele Teatrului Regina Maria, în amfiteatrul Cetăţii. Joi, 16 iulie, de la ora 11, aceştia pot să descopere "Isprăvile lui Păcală", iar sâmbătă de la aceeaşi oră se pot împrieteni cu "Apolodor, pinguinul călător", alte reprezentaţii ale aceluiaşi spectacol fiind programate pe 21 şi 23 iulie. 

Tot trupa Arcadia a pregătit "Poveşti populare maghiare", puse în scenă duminică, 19 iulie. Cei mici vor putea să înveţe şi din păţaniile lui "Hansel şi Gretel", spectacolul fiind programat pe 22 iulie, de la ora 11, tot în teatrul de vară. În fine, pe 29 iulie, de la ora 19, micuţii se vor putea bucura de spectacolul "Vrăjitorul din Oz". 

O altă veste bună pentru public este aceea că, spre deosebire de muzicienii Filarmonicii, actorii orădeni nu vor intra în concedii în august, ci pregătesc un nou set de reprezentaţii în aer liber. Numai vremea să fie bună, că poftă de cultură este...