Cea de-a 14-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor se va desfăşura în perioada 14-22 mai, atât în cadrul muzeelor, cât şi pe scena Filarmonicii sau chiar în aer liber. "Am încercat să oferim evenimente pe toate direcţiile artistice prin care noi ne exprimăm", a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, joi, într-o conferinţă de presă.

Astfel, deschiderea evenimentului va fi pe 14 mai, la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, cu o sesiune de comunicări susţinute de profesori universitari, pe tema aportului macedoromânilor în dezvolatarea Oradiei secolelor XVIII, XIX, şi XX.

Pe 15 mai, în cadrul manifestărilor Nopţii Muzeelor din Europa, Complexul Muzeal din Oradea organizează la Palatul Baroc, în secţia de Artă, o expoziţie cu piese valoroase de tezaur, care va fi deschisă între 8 şi 1 noaptea.

O altă manifestare importantă este Seara de Gală, programată pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor. Spectacolul va avea loc pe scena Filarmonicii şi îi are ca invitaţi pe artista orădeancă Oana Lianu şi pe cunoscutul clovn Miloud Oukili, care împreună cu copii ai străzii din Bucureşti, vor promova mesaje de integrare socială. "La eveniment şi-a confirmat prezenţa şi ministrul Culturii (n.r. Kelemen Hunor)", a declarat Chiriac.

Printre celelalte activităţi programate se numără şi Festivalul de Artă Video organizat în colaborare cu Facultatea de Arte Vizuale şi care va avea loc în stradă, în faţa Galeriei de Arte Vizuale de pe Republicii.

Publicul orădean va putea intra gratuit la toate activităţile cuprinse în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişului. Acestea sunt organizate în colaborare cu autorităţile locale şi judeţene, cu Universitatea din Oradea şi cu mai mulţi sponsori, cel principal fiind Lotus Center.