Spectacolul de teatru LUX, realizat în cadrul proiectului „a.LIVE”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, va putea fi văzut pe scena orădeană și în luna decembrie, după ce a fost preluat în repertoriul Teatrului Regina Maria. 

LUX aduce în fața publicului patru personaje, fiecare cu povestea lui, influențată mai mult sau mai puțin de evenimente precum războiul din Ucraina și pandemia Covid. 
„Spectacolul propune o incursiune onirică în viețile a patru personaje aparte, aduse împreună de circumstanțe speciale în care acestea își pot releva adevăratul sine. Plecând de la premisa că pandemia, războiul, criza iminentă economică generează schimbări masive în noi, spectacolul urmărește acea doză de echilibru de care avem nevoie pentru a putea merge mai departe”, spune Gabriel Sandu, cel care a scris textul, semnează conceptul scenografic, precum și regia.

Din distribuție fac parte actorii Teatrului Regina Maria, Carina Bunea, Anda Tămășanu, Giorgiana Coman și Eugen Neag. Din echipa artistică mai fac parte Ruxandra Bobleagă (coregrafie și lighting design), Răzvan Chendrean (decor și costume), Miruna Croitoru (video design), Eugen Neluțescu (muzică) și Oana Pușcatu (coordonare muzicală). 

În perioada 31 octombrie - 6 noiembrie s-au jucat cu sala plină cinci reprezentații ale spectacolului, dintre care o vizionare cu public și patru reprezentații pentru publicul larg. Intrarea a fost liberă, pe bază de rezervare. 

Proiectul a.LIVE este scris și coordonat de Andreea Costea, implementat de Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”, în parteneriat cu Teatrul Regina Maria și cofinanțat, în cadrul sesiunii a II-a de finanțare, de Administrația Fondului Cultural Național, aria Artele Spectacolului-Teatru. 

Din luna decembrie, spectacolul LUX va fi preluat de Teatrul Regina Maria și integrat în repertoriul Trupei Iosif Vulcan, iar primele reprezentații vor avea loc în 13 și 18 decembrie, de la ora 19, la Sala Arcadia. Biletele vor putea fi cumpărate de la Agenția teatrului sau online de pe www.eventim.ro.

Proiectul „a.LIVE” a mai cuprins o perioadă de documentare pentru realizarea spectacolului, precum și ateliere de psihodramă ținute de psihologul Ioana Drugaș, consilier școlar al Liceului Don Orione din Oradea, a căror temă principală a fost frica, cu accent pe frica de moarte, potențată în ultimii ani de crizele care au străbătut lumea. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!