Un fenomen impresionant, denumit „Superluna albastră”, a putut fi observat în seara de luni şi în noaptea de luni spre marţi şi din Oradea, mulţi orădeni, inclusiv fotografi profesionişti, imortalizând spectacolul de pe cer şi publicând imaginile pe reţelele de socializare.

Cea mai strălucitoare lună plină din acest an, denumită şi "Luna Sturion", a fost vizibilă în România la ora locală 21.25.

Denumirea de "superluna albastră" nu are legătură cu culoarea acesteia, ci se referă la raritatea evenimentului astronomic, notează presa centrală. 

Fenomenul apare atunci când luna plină se ridică în cel mai apropiat punct al orbitei sale.

Spectacolul de pe cer a atras o mulţime oameni, inclusiv fotografi orădeni care au imortalizat luna spectaculoasă.

"Luna albastră are culoarea somonului ales din paletar. Răsăritul de lună de azi. Am prins aproape de linia orizontului", a scris pe Facebook fotograful Bogdan Popa (n.r. care a realizat imaginea principală), despre care BIHOREANUL a scris că este pasionat inclusiv de imortalizarea păsărilor care zboară deasupra oraşului.

Acesta a realizat şi înregistrări video în care luna a fost surprinsă cu ajutorul unui teleobiectiv, iar astfel detaliile acesteia sunt mult mai clare.

Jurnalistul orădean Dan Bureţia a surprins luna de la balconul unui bloc din Oradea.

Potrivit Euronews.ro, o superlună apare atunci când o fază a lunii pline se sincronizează cu apropierea acesteia de orbita Pământului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!