Departe de lumea dezlănţuită, cum spune titlul celebrului roman al lui Thomas Hardy, dar totuşi între graniţele judeţului nostru, pe turişti îi aşteaptă adevărate frumuseţi naturale, "pictate" şi mai spectaculos de venirea primăverii.

În această perioadă, petrecerile lipsesc din calendar, la fel şi ieşirile la teatru, concerte ori evenimente de orice fel. Natura, însă, nu dezamăgeşte şi ne îmbie pe toţi cu aer proaspăt şi privelişti de pus în ramă. BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre atracţiile judeţului nostru  care merită explorate mai ales în acest sezon... 

În poiana cu narcise 

Cei care vor să scape din cotidian, dar nu au prea mult timp la dispoziţie, pot ieşi chiar lângă Oradea în pădurea de la Săldăbagiu de Munte, arie protejată, unde găsesc nu doar aer curat, ci, în această perioadă, şi leurdă, pe care o pot culege şi folosi la gătit.

Un loc deosebit care poate fi vizitat tot în apropierea oraşului este pădurea de la Alparea, rezervaţie naturală, unde în fiecare primăvară înfloresc narcise ce aşteaptă să fie descoperite şi admirate. Atenţie, însă! Ruperea florilor e interzisă prin lege şi, mai mult, oaspeţii pădurii trebuie să se limiteze la a se plimba pe potecile marcate, pentru conservarea biodiversităţii în zonă. 

În Bihor se mai află încă o pădure cu narcise, Poiana Goronişte, rezervaţie naturală de tip botanic, aflată pe teritoriul comunei Tinca. Şi aceasta poate fi explorată, tot cu grijă faţă de natură...

Invitaţie la relaxare 

Promotorii turismului în Bihor spun că zonele pitoreşti ale judeţului merită savurate în acest sezon în sejururi de măcar 2-3 zile, care să cuprindă mai multe activităţi.  

Nu este un secret că zona turistică Padiş din Munţii Apuseni se numără printre cele mai frumoase din Bihor. Primăvara, după topirea zăpezilor, în toată zona montană pot fi văzute brânduşele, care formează impresionante covoare violet. În acest sezon, în Poiana Ponor se formează aşa numitele lacuri temporar active datorate topirii zăpezii. Cu timpul, apa intră în subteran, iar lacul dispare.

"În zona Padiş, turiştii pot opta pentru mai multe activităţi. Pot vizita Bisericuţa Moţului, în vârf de munte, şi pot parcurge unul sau mai multe din cele circa 10 trasee marcate din zonă", spune Gabriel Bonaciu (foto), de la Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor. 

Belvedere din Pietrele Boghii 

Unul dintre acestea este traseul Pietrele Boghii, omologat în 2008, care ajunge într-un punct de belvedere, un "amfiteatru" de unde vizitatorilor li se arată o privelişte nemaipomenită asupra zonei, iar în depărtare pot fi zărite culmile Munţilor Codru-Moma. 

Tot în Padiş, orăşenii au şanse să vadă în această perioadă un moment important: urcarea oilor la stâne. "E ceva spectaculos pentru cei care nu prea au contact cu lumea rurală", spune reprezentantul AMD.

Specialistul avertizează, însă, că dacă pornesc în drumeţii, vizitatorii trebuie să aibă echipamente potrivite şi să respecte traseele marcate. "Le trebuie bocanci rezistenţi la apă, haine adecvate pentru diferenţe de temperatură, beţe de trekking", explică Bonaciu. 

La poalele cascadelor

Alte obiective de vizitat primăvara în Bihor sunt cascadele, care, în acest sezon, datorită topirii zăpezilor din zonele muntoase, sunt tumultoase şi impresionante. Una dintre ele este Cascada Bulbuci, o cădere de apă de la o înălţime de aproape 20 metri, la care se poate ajunge urmând un traseu turistic de circa 3 kilometri din zona Boga. 

Şi în arealul Pădurea Craiului vizitatori întâlnesc obiective naturale deosebite, între care şi cascade, cum ar fi cea de la Vadu Crişului, Cascada Iadolina şi Cascada Boiului. Şi la acestea se ajunge prin parcurgerea unor trasee de drumeţie destul de accesibile. "Sunt trasee domoale, pot fi parcurse inclusiv alături de copii", spune Bonaciu. 

Întâlnire cu laleaua pestriţă 

În zona Pădurea Craiului - unde se ajunge şi cu trenul, nu doar cu maşina - turiştii întâlnesc şi alte frumuseţi: stânci, chei, peşteri (cum ar fi Peştera Vântului, Unguru’ Mare, Peştera cu cristale Farcu - unde pot fi admirate cristalele de calcit, Peştera Meziad - cu singurul pod natural subteran din România). 

Primăvara, în Defileul Crişului Repede, adică în zona Vadu Crişului şi Şuncuiuş, mai ales sus pe creste poate fi admirată floră protejată prin lege: laleaua pestriţă (Fritillaria meleagris) şi dediţelul. "Este important ca lumea să ştie că vorbim despre specii protejate. Ele trebuie fotografiate şi... atât!", spune Paul Iacobaş (foto), preşedintele Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. 

La moară 

Îndrăgostiţii de natură sunt invitaţi şi în alte zone ale judeţului, care îşi îmbracă acum hainele colorate de primăvară, cum ar fi Stâna de Vale, Bratca, Bulz, Coleşti şi Roşia. În comuna din urmă, în cătunul Runcuri, pe culmi de deal, se pot vedea privelişti deosebite care amintesc de vremuri arhaice, iar pe cursul văii Roşia mai funcţionează încă o tradiţională moară de apă. În Cheile Cuţilor se poate parcurge şi un fermecător traseu de drumeţie.

Aşadar, primăvara are multe de oferit şi în Bihor. Promotorii turismului "acasă" le transmit curioşilor că în mai toate zonele menţionate se găsesc şi pensiuni sau case în stil vechi, cum ar fi cele din complexul "Traditional Casa" din Runcuri, pregătite să-şi ospăteze vizitatorii. Cu mâncăruri cam la fel de impresionante ca priveliştile...