Comuna bihoreană Roşia este sâmbătă gazda unui exerciţiu internaţional de salvare din peşteri la care participă 60 de speologi şi pompieri din nouă ţări: Albania, Bulgaria, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia. Exerciţiul are loc la Peştera cu Ferigi de pe Valea Runcşorului, Peştera Vacii din Cheile Albioarei şi Peştera Meziad, sub auspiciile Iniţiativei de Pregătire şi Prevenire a Dezastrelor pentru Sud Estul Europei.

Scopul exerciţiului vizează îmbunătăţirea pregătirii participanţilor în tehnici de alpinism, cunoaşterea procedurilor în caz de accident în peşteri, examinarea victimelor, sisteme de evacuare şi transport şi învăţarea manevrelor de salvare în mediu subteran. Speologul Viorel Lascu, secretar de stat în Ministerul Mediului şi participant la exerciţiu, a declarat vineri, la Oradea, că exerciţiul implică speologi şi pompieri întrucât salvarea din mediul subteran este similară cu recuperarea victimelor sub dărâmături, în cazul unui cutremur.

"Aceste sesiuni de pregătire internaţionale sunt deosebit de utile prin prisma faptului că, în cazul producerii unor evenimente a căror complexitate depăşeşte capacitatea de intervenţie a unei singure ţări, salvatorii din state diferite trebuie să utilizeze tehnici comune, omogene în vederea realizării unei intervenţii reuşite", a declarat preşedintele interimar al Salvamont - Salvaspeo România, totodată şeful serviciului judeţean de profil, Pinter Istvan. De asemenea, Tudor Rus, directorul tehnic al Serviciului Salvamont - Salvaspeo, a precizat că în ultimul timp, se constată o dezvoltare a turismului speologic în România, ceea ce presupune o bună pregătire în domeniul salvării din peşteri şi, în acest context, beneficiul major al activităţii îl constituie schimbul de bune practici.

Din Bihor, la acest exerciţiu participă trei membri ai Salvamont - Salvaspeo Bihor (Tudor Rus, în calitate de instructor în cadrul acestei sesiuni de pregătire, Micula Adina şi Frenţiu Lucian) şi plutonier major Scurtu Lucian, pompier militar în cadrul Secţiei de Pompieri Beiuş a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor.

Iniţiativa de Pregătire şi Prevenire a Dezastrelor în Sud-Estul Europei a luat naştere în anul 2000 şi reprezintă un pilon de sprijin pentru statele din regiunea Europei de Sud-Est în domeniul pregătirii şi prevenirii dezastrelor, aflându-se în prezent sub umbrela Consiliului de Cooperare Regională. Principalele activităţi organizate sub egida DPPI SEE au fost concentrate pe derularea de acţiuni de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, în cadrul Iniţiativei fiind lansat în 2002, Programul de Pregătire în Managementul Dezastrelor (DMTP – Disaster Management Training Program), cadru din care face parte şi Cave Rescue Training 2016.