Povestea unei orădence de 19 ani poate să fie pildă şi pentru oameni mai trecuţi prin viaţă... 

În vară, din cauza unei probleme de sănătate, Sonia Goilean a ratat examenul de bacalaureat şi, astfel, primul "tren" al înscrierilor la facultate. Deşi a primit o lovitură, s-a încăpăţânat şi, la sesiunea din toamnă a examenului, a reuşit o performanţă unică în România ultimilor 18 ani: a obţinut 10 pe linie! 

La scurt timp, tânăra a mai avut parte o răsplată pentru munca ei: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj i-a creat special un loc bugetat la Facultatea de Psihologie, fiindcă cele alocate iniţial fuseseră toate "luate" în vară.

Şi BIHOREANUL a decis să-i facă un cadou Soniei, alegând-o să intre în rolul Crăciuniţei anului 2020, pentru a arăta tuturor ce se poate întâmpla când nu te dai bătut... 

Mereu curioasă 

Sonia Goilean a fost mereu un copil curios şi sârguincios. La şcoală - mai întâi la Generală nr. 11, apoi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" - a fost tot timpul premiantă, ba mai mult, a participat la olimpiade şi concursuri. În plus, timp de câţiva ani a pictat pe sticlă şi a jucat baschet în echipele de la şcoală. Tânăra povesteşte că părinţii ei - tatăl şofer, mama casnică - au încurajat-o, dar n-au forţat-o niciodată să ţintească note mari. 

"Nu m-au împins ai mei de la spate, uneori chiar s-au mirat de pornirile mele", povesteşte Sonia, care în vara acestui an a împlinit 19 ani. N-a fost niciodată tocilară, dar a fost în schimb conştiincioasă, atentă atât în timpul orelor, cât şi la teme. Pe deasupra, e şi curioasă nevoie mare. "Nu doar în privinţa materiilor, ci şi, spre exemplu, în bucătărie cu mama sau la serviciu la tata: analizez totul şi încerc să înţeleg", explică ea. 

În vara acestui an a absolvit Colegiul "Eminescu", specializarea filologie - bilingv engleză, însă, din păcate, n-a putut susţine examenul de bacalaureat în sesiunea din iunie. În weekendul dinaintea sesiunii s-a simţit rău şi apoi a trebuit să rămână câteva zile în spital. Sonia evită să vorbească despre acel episod, dar se bucură că a fost o problemă pasageră, iar acum este bine, sănătoasă.

Fată de 10!

Vestea că nu va putea să susţină testele pentru care s-a pregătit temeinic şi va rata prima sesiune de admitere la facultate a afectat-o destul de mult. "Mi-a fost greu să accept că nu voi putea da bacul. În zilele acelea mi-am pus grupurile (n.r. - de pe reţelele de socializare) pe mute, căci toţi colegii discutau despre ce au scris, ce subiecte au primit...", îşi aminteşte Crăciuniţa. La fel, în iulie, când toţi povesteau la ce facultăţi s-au înscris, Sonia era încă în stand-by. "A fost o provocare, dar nu mi-am pierdut speranţa, ştiam că pot să mă descurc", continuă ea. 

A susţinut examenele în sesiunea de toamnă, iar la afişarea rezultatelor a aflat că a luat 10 pe linie, deci la probele de Limba şi Literatura Română, Istorie şi Geografie. "Am început să plâng. A fost momentul în care, în sfârşit, m-am descărcat...", spune Sonia. 

Atunci, Ministerul Educaţiei a anunţat că o elevă din Bihor a reuşit o performanţă unică în România ultimilor 18 ani. Sonia îşi aminteşte că a fost felicitată de părinţi, prieteni, de reprezentanţi ai şcolii, dar şi cum a aflat despre "recordul" său chiar de la reporterul BIHOREANULUI, care a sunat-o pentru o ştire. Apoi, a primit linkuri spre eBihoreanul.ro de la mai mulţi prieteni. "Când am citit acel titlu (n.r. - Lăudabil: O tânără din Bihor a luat 10 pe linie la bacul de toamnă, o performanţă neatinsă în România ultimilor 18 ani), a fost o senzaţie deosebită, am început să înţeleg ce am reuşit", spune Crăciuniţa. 

A ieşit bine... 

Bucuroasă pentru rezultatul ei, Sonia mai avea însă o grijă. Una importantă: ce facultate să aleagă? Se apropia sesiunea de înscrieri de toamnă şi trebuia să ia o decizie rapidă, fără a avea şansele colegilor care au dat bacul în iunie. "M-am gândit la Oradea sau la Cluj-Napoca. Până la urmă am ales Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Psihologie", povesteşte orădeanca, fiind captivată de acest domeniu de studii.

În toamnă, pe lângă media 10, Sonia a mai avut parte de o surpriză plăcută. "Pentru sesiunea de admitere din toamnă mai erau 23 de locuri la cu taxă. Spre surprinderea mea, la afişarea rezultatelor, nu mi-am găsit codul în tabelul celor admişi cu plată. Abia apoi am văzut că mai există un cod adăugat la secţiunea fără taxă şi am realizat că, de fapt, mi-au creat mie un loc bugetat. A fost al doilea val de emoţie şi fericire!", îşi aminteşte ea.

Ce-a învăţat din toată experienţa? "Că trebuie să nu ne dăm bătuţi niciodată, indiferent de obstacole. O luptă pierdută nu e un război pierdut", spune serioasă Sonia. 

Premiată... cu întârziere 

La final de septembrie, Sonia a ajuns din nou în centrul atenţiei, însă nu dintr-un motiv plăcut, ci pentru că Ministerul Educaţiei a uitat să o premieze şi pe ea, cum făcuse cu toţi ceilalţi absolvenţi de liceu care au "scos" media 10 la bacalaureat, greşeală semnalată tot de BIHOREANUL. În fine, abia două luni mai târziu, orădeanca a fost contactată de IŞJ Bihor şi premiată cu 3.000 lei pentru performanţă. "Am înţeles că a fost o scăpare, că primul ordin de ministru (n.r. pentru premierea elevilor) se referea doar la elevii care au susţinut examenul în vară", spune ea, adăugând că e "mai bine mai târziu decât niciodată". 

Sonia învaţă, deocamdată de la distanţă, la UBB şi abia aşteaptă să poată experimenta viaţa de student la Cluj. Până atunci, se obişnuieşte cu cursurile online. De altfel, săptămâna trecută, ea a pozat în Crăciuniţa BIHOREANULUI între două zile cu examene online. 

Nu este încă 100% decisă în legătură cu ce anume vrea să facă după facultate, dar i-ar surâde să fie psihoterapeut, fie să se specializeze în psihologie juridică. "La un moment dat mă gândeam că voi merge la Academia de Poliţie, deci aşa aş îmbina două pasiuni. Aş putea lua parte la audieri, la teste poligraf...". Până acolo, însă, mai este o viaţă de student de trăit... 

"E sărbătoarea mea preferată!" 

Tradiţiile, cadourile, bradul, colindele - toate fac din Crăciun sărbătoarea preferată a Soniei, care de mică s-a întâlnit cu Moşul cel darnic (foto) şi i-a promis că va fi cuminte. Pe 24 şi 25 decembrie se sărbătoreşte musai în familie, adică alături de mama, tata şi de fratele ei, ba la Oradea, ba în Căbeşti, sat din care provine familia ei şi în care obişnuia să iasă la colindat. "O verişoară organiza un grup de copii şi adolescenţi care ieşeau la colindat, mergeam şi eu cu ei. Aveam chitări, cântam colinde tradiţionale", îşi aminteşte Crăciuniţa. 

Dacă ar fi fost un an obişnuit, familia Goilean ar fi avut deja făcută rezervarea pentru o ieşire la schi după sărbători, însă, dată fiind pandemia, deocamdată nu se aventurează. În schimb, este cert că seara de Ajun şi ziua de Crăciun vor fi petrecute în familie, în jurul bradului. De obicei, darurile nu rezistă împachetate până pe 25 decembrie. "Curiozitatea e prea mare la noi în familie", râde Sonia. 

Ce-şi doreşte anul acesta sub brad? E secret! Se declară recunoscătoare pentru lucrurile bune care i s-au întâmplat, iar cei care vor să o cadorisească vor trebui, pur şi simplu, să-i facă o surpriză. "Ador surprizele! De mică iubesc tradiţia cadourilor de Crăciun. Au fost vreo 2-3 ani la rând în care, deşi îmi dădusem seama de unde vin darurile, n-am spus nimic, de dragul surprizei...", povesteşte ea. Şi, după un an cu încercări grele, cărora le-a făcut faţă cu brio, le merită pe cele mai frumoase... 

(Video: Paul Lelea)


ŢINUTUL MOŞULUI 
Crăciuniţa - making of 

Pentru pictorialul de Crăciun din acest an, BIHOREANUL a primit ajutor de nădejde. Shooting-ul a fost realizat de fotograful ziarului, Szilagyi Lorand, într-un loc impresionant din Oradea. Este vorba despre studioul Ioanei Gabor (Facebook: Ioana Gabor Photography), o fotografă orădeancă specializată în imagini de familie şi de... poveste. Situat pe strada Lăpuşului nr. 14, studioul îşi schimbă look-ul în funcţie de sezon. Sonia s-a transformat în Crăciuniţă într-un ţinut fantastic populat de ursuleţi, săniuţe, cărţi cu poveşti, zăpadă, soldăţei, cadouri şi, bineînţeles, de însuşi Moş Crăciun. 

De asemenea, în acest an, una dintre ţinutele Crăciuniţei, mai precis rochia de gală, a fost asigurată de salonul de închiriat rochii Bianka Dress 23 din Oradea, ale cărui colecţii pot fi descoperite pe paginile de Instagram şi Facebook care poartă numele salonului. 


TRADIŢIA CRĂCIUNIŢELOR 
Din an în an... 

Încă de la înfiinţare, adică de acum 20 de ani, BIHOREANUL le-a făcut în preajma Crăciunului un dar cititorilor ziarului: povestea unei Crăciuniţe, alături de un pictorial festiv.

Prima tânără care a intrat în pielea personajului a fost, în 2000, Alina Sabău, pe atunci Miss Oradea, urmată de doctoriţa Valeria Filip, soţia primarului Petru Filip (2001), prezentatoarea TV Crina Abrudan (2002), şeful Direcţiei Vamale, Călin Vesa (2003), gemenele Andrada şi Laura Florincuţa (2004), jurnalista Raluca Creţu (2005), prezentatoarele TV Mirela Vaşadi (2006) şi Ilinca Vandici (2007), consiliera primarului Ilie Bolojan, Anca Sas (2008), campioana mondială la show-dance Luana Chebeleu (2009), poliţista Dana Lezeu (2010), vedeta Irina Nicolae (2011), actriţa Dania Ţinca (2012), cântăreaţa Denisa Moşincat (2013), majoreta Ioana Sas Adăscăliţii (2014), prezentatoarea Digi 24 Yvette Mîrza (2015), Cristina Butaci, pe atunci şefa departamentului de vânzări a BIHOREANULUI (2016), multipla campioană la scrimă Bianca Benea (2017).

În 2018, în Anul Centenarului, Crăciuniţă a fost Mihaela Furculiţă, o tânără din Republica Moldova care a studiat în Oradea, iar în 2019 pictorialul de Crăciun a avut-o în prim plan pe liceana Ilinca Lianu (foto), campioană la dans şi pasionată de fizică. La doar 16 ani, orădeanca fusese admisă deja la Facultatea de Fizică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca după ce a obţinut nota maximă la un prestigios concurs de fizică.