Inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, Nicolae Hoduţ a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că numărul contractelor de muncă înregistrate în luna mai este mult mai mare faţă de numărul total înregistrat în lunile trecute. "Până pe 18 mai au fost înregistrate 6.300 de contracte, în timp ce într-o lună normală se înregistrau în medie 4.000-4.500 de contracte. Acest lucru se datorează şi creşterii economice, dar şi controalelor desfăşurate de inspectorii ITM Bihor", a declarat Nicolae Hoduţ.

În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, şeful ITM Bihor a prezentat rezultatele pe luna aprilie ale campaniei "O zi pe săptămână". Potrivit statisticilor, în luna aprilie ITM Bihor a controlat în domeniul relaţiilor de muncă 195 de angajatori, fiind aplicate 155 de sancţiuni contravenţionale, valoarea lor ridicându-se la 244.800 de lei. "Au fost identificaţi un număr de 28 angajatori care practicau munca fără forme legale de angajare, fiind depistate 72 persoane care lucrează fără forme legale de angajare. În acest sens au fost aplicate 28 amenzi în valoare totală de 211.000 lei", a precizat şeful ITM Bihor.

În cadrul aceleaşi acţiuni, inspectorii de muncă au controlat 18 angajatori pentru a depista străinii angajaţi ilegal. "Au fost identificaţi şapte cetăţeni străini primiţi la muncă fără autorizaţie de muncă. Au fost sancţionaţi doi angajatori, aplicându-se trei amenzi în valoare totală de 10.500 de lei", a declarat inspectorul-şef adjunct Eugen Cîrmaciu.

Totodată, Cîrmaciu a declarat că în luna aprilie a fost înregistrat doar un accident de muncă, soldat cu incapacitate temporară de muncă.