"Ca urmare a reprofilării celor două unităţi sanitare cu paturi din judeţul Bihor şi în scopul menţinerii accesibilităţii populaţiei la servicii medicale de urgenţă şi prim-ajutor calificat, DSP Bihor a început demersurile pentru înfiinţarea centrelor de permanenţă în localităţile Ştei şi Beiuş", se arată într-un comunicat transmis vineri de DSP.

Potrivit acestuia, la Ştei, centrul de permanenţă va funcţiona în incinta fostului spital orăşenesc, mai exact, în camera de gardă a acestuia, existând acordul şi sprijinul autorităţilor locale pentru înfiinţare printr-o hotărâre de consiliu local care a atribuit spaţiul menţionat pentru funcţionarea centrului de permanenţă.

"Lista cu medicii fiind întocmită, centrul de permanenţă poate să-şi înceapă activitatea în zilele următoare", se arată în comunicat, care mai aminteşte că, în caz de urgenţe medico-chirurgicale, substaţia de ambulanţă din Ştei şi echipajul de prim ajutor SMURD pot fi apelate prin Numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

La Bratca, autoritatea locală analizează solicitarea DSP Bihor privind înfiinţarea centrului de permanenţă în localitate. În acest sens, Consiliul Local al localităţii trebuie să emită o hotărâre. În prezent, DSP întocmeşte lista cu medicii de familie care îşi vor desfăşura activitatea în cadrul centrului de permanenţă din Bratca.

În prezent în judeţul Bihor funcţionează mai multe centre de permanenţă care acordă asistenţa medicală de urgenţă persoanelor care se deplasează la sediul acestuia. Cel mai recent înfiinţat este cel din localitatea Sudrigiu, nr. 134, deschis începând cu 1 aprilie. Celelate centre sunt în Holod, nr. 238 (telefon 0259311832), Olcea, nr.70 (telefon 0745303956), Pomezeu, nr.80 (telefon 0745652252), Săcueni, str. Libertăţii nr. 28, (telefon: 0259352655), Sudrigiu, nr.134, Suplacu de Barcău, str.Crinului nr. 16, (telefon 0259368362).

"Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bihor va continua demersurile pentru înfiinţarea de noi centre de permanenţă care să crească accesibilitatea populaţiei judeţului nostru la serviciile de urgenţă. Considerăm că eficacitatea înfiinţării de noi centre de permanenţă poate fi sprijinită şi de aprobarea proiectului legislativ al Ministerului Sănătăţii care va crea posibilitatea şi medicilor de alte specialităţi - în afară de medicina de familie - să desfăşoare activităţi în cadrul centrelor de permanenţă", se mai arată în comunicatul DSP.

După cum se ştie, cele două spitale urmau au fost desfiinţate şi urmau să fie transformate în azile de bătrâni, dar managerii acestora nu au acceptat acest lucru, drept pentru care începând cu 1 aprilie, ele nu mai primesc fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Personalul din cele două unităţi a fost redistribuit, iar la fel se va întâmpla şi cu aparatura.