Anti-Bribery Synergy, un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, bazate pe standardul internaţional ISO 37001, a publicat recent, în cadrul unui proiect al Ministerului Sănătăţii, topul mitei în spitalele din România, cuprins în prima sinteză a unui indicator utilizat în vederea monitorizării performanţelor operaţionale în domeniul combaterii mitei în spitalele din România. În studiu au intrat 352 de spitale publice din toată ţara, inclusiv din judeţul Bihor.

"În urma răspunsurilor la întrebarea "Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?" în cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătăţii a fost realizat un clasament al spitalelor din întreaga ţară, în funcţie de numărul de răspunsuri afirmative. Peste 350 de unităţi medicale din întreaga ţară au făcut subiectul acestui raport, iar pentru perioada ianuarie 2019 - iulie 2019 au existat aproximativ 3.800 de răspunsuri afirmative la întrebarea referitoare la pretinderea de bani sau atenţii din partea personalului medical", arată un comunicat al Anti-Bribery Synergy, redat de site-ul comunicatedepresa.ro.

Cum e în Bihor

Pe locul 1 în top se află Spitalul de Urgenţă Bucureşti, unde au fost primite 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judeţean din Brăila, cu 147 de răspunsuri, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan, din Bucureşti.

Cel mai mare spital din Bihor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, se află pe locul 12 din 325, cu 58 de răspunsuri afirmative!

Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea este pe locul 43, cu 29 de răspunsuri afirmative, iar Spitalul Municipal "Dr. Pop Mircea" din Marghita pe locul 97, cu 12 răspunsuri.

În cazul Spitalului Municipal "Ep. N. Popovici" din Beiuş şi al celui orăşenesc Aleşd, situate pe locul 155, respectiv 158, au declarat că li s-a cerut şpagă 4 persoane.

Alte spitale bihorene din top sunt, pe locul 196, Spitalul General CF Oradea, cu 3 răspunsuri afirmative, şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, din staţiunea cu acelaşi nume, unde 2 persoane au declarat că li s-a cerut mită.

Cu zero răspunsuri afirmative figurează în top Spitalul de Psihiatrie Nucet, Spitalul de Psihiatrie şi măsuri de siguranţă Ştei şi Spitalul Municipal Salonta.

Testul celor 10 întrebări

Potrivit Anti-Bribery Synergy, mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din România şi este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 intrebări: Cât de mulţumit sunteţi de serviciile medicale oferite de spital? Cât de mulţumit sunteţi de activitatea şi implicarea medicului? Cât de mulţumit sunteţi de curăţenia din spital? A fost nevoie să cumpăraţi medicamente sau alte materiale sanitare? Cât de mulţumit sunteţi de activitatea şi implicarea asistentelor medicale? Aţi primit explicaţii clare cu privire la diagnostic şi tratament? Aţi recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital? Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare? Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente? Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?.

Potrivit documentului, informaţiile obţinute în urma studiului "au o utilitate practică în proiectarea, implementarea şi certificarea unui Sistem de Management Anti-Mită prin folosirea acestora la determinarea şi analizarea contextului în care activează o unitate medicală, monitorizarea şi evaluarea performanţelor măsurilor de control anti-mită sau realizarea de analize comparative de tipul benchmarking". Cu alte cuvinte, răspunsurile date în cadrul acestui proiect ar trebui să fie analizate de manageri tocmai pentru a lua măsuri.

UPDATE

Carp vrea să vorbească cu cei 58

Managerul Spitalului Judeţeam Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat site-ului Bihon.ro că are de gând ca, săptămâna aceasta, când va pleca la Bucureşti, să solicite Ministerului Sănătăţii să intre în posesia datelor pentru a afla, în final, dacă e posibil, care sunt cei 58 de repondenţi la sondaj care au spus că li s-a cerut mită în spitalul pe care-l conduce.

Carp nu neagă că s-ar cere mită prin spitale, dar refuză să creadă că Bihorul ar fi fruntaş în topul clasamentelor pe criterii de mită, mai ales că cei 58 înseamnă doar 0,3% din numărul de internări într-un an.

"Voi cere Ministerului Sănătăţii datele de contact de la aceste 58 de persoane. Să vorbesc cu ele, să le întreb care sunt acei medici şi asistente şi dacă e adevărat, îi dau afară. Dar aşa, fără date de identificare certe să acuzi?’, a spus dr. Carp. Gheorghe Carp a recunoscut că au mai fost cazuri de reclamaţii la brancardieri şi infirmiere la Judeţean Oradea, dar când a rugat persoanele vătămate să depună plângere, acestea nu au mai făcut-o. Prin urmare, "nu am putut legal să îi dau afară, dar i-am mutat de acolo unde lucrau".