Specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au efectuat, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, controale în spitalele orădene. Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, a prezentat miercuri rezultatele acţiunilor în cele patru spitale aflate în subordinea municipalităţii: Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Psihiatrie.

"Probleme majore nu s-au constatat la nicio unitate spitalicească, iar amendă s-a dat doar la Spitalul Clinic Municipal, în sumă de 3.000 de lei", a declarat edilul. Printre neajunsurile găsite aici de pompieri se numără lipsa scenariilor de evacuare, a regulamentului şi a măsurilor de apărare, precum şi neprotejarea corpurilor de iluminat cu globuri, lipsa iluminatului de siguranţă pentru evacuare pe casa scărilor şi lipsa dotării cu instalaţie de detectare a incendiilor.

La Spitalul de Pneumoftiziologie, specialiştii ISU au constatat că nu a fost actualizat planul de intervenţii în caz de incendiu, nu există iluminat de siguranţă la staţia de pompare, iar în construcţiile cu peste 100 de paturi nu există instalaţii de detectare a incendiilor.

Lipsa sistemului de alarmare a fost detectată şi la Spitalul de Neurologie şi Psihiatrie, unde s-a mai găsit o situaţie absurdă: deşi există iluminat de siguranţă pentru evacuare, nu e menţinut în funcţiune.

Coducerea Maternităţii orădene are la rândul său nişte măsuri de îndeplinit, în urma neregulilor depistate de specialiştii ISU. De pildă, trebuie să întocmească un plan de intervenţii, să monteze dispozitive de auto-închidere pentru izolarea incendiilor, dar şi uşi rezistente la foc.

Biro a precizat că toate aceste nereguli au fost depistate din două motive: ordinul ministrului Sănătăţii, în baza căruia s-au făcut aceste controale este foarte detaliat, iar pe de altă parte dotările cu care au fost predate spitalele lasă de dorit. "În ultimii 10-20 de ani, miniştrii Sănătăţii puteau face mai mult", a spus viceprimarul.

Pe de altă parte, Instituţia Prefectului a anunţat, printr-un comunicat de presă, că inspectorul-şef al ISU Crişana, colonelul Ioan Baş, a prezentat joi rezultatele centralizate ale controalelor la cele 16 unităţi spitaliceşti şi 6 centre medico-sociale din Bihor. Printre deficienţele constatate se numără lipsa autorizaţiilor de securitate la incendiu, neactualizarea planurilor de intervenţie, lipsa iluminatului de siguranţă, faptul că nu se asigură trecerea automată pe grupul electrogen în cazul întreruperii curentului electric.

"S-au aplicat 134 de sancţiuni, dintre care amenzi de 24.000 de lei în total", se mai arată în comunicatul Prefecturii Bihor.