Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea din Marghita va rămâne cu o pagubă financiară echivalentă cu contravaloarea serviciilor medicale furnizate de vineri până luni după-amiază, cât timp contractul de finanțare cu Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor i-a fost suspendat din cauză că unitate nu are acreditare.

Pe bază de adeverință

Finanțarea poate fi reluată doar de luni după-amiază, după ce conducerea spitalului a trimis CJAS Bihor o adeverință ce atestă că s-a înscris într-o nouă procedură de acreditare de către Autoritatea Națională de Management al Calității Serviciilor în Sănătate (ANMCS), instituție care pe 31 ianuarie a refuzat să-i înnoiască acreditarea.

„Spitalul ne-a trimis azi o adeverință de înscriere într-o nouă procedură de acreditare și, conform legii, am încetat suspendarea contractului de finanțare. Practic, contractul de finanțare va fi reactivat din această după-amiază”, a declarat BIHOREANULUI directorul CJAS Bihor, Dorel Dulău.

Potrivit acestuia, serviciile furnizate de spital în zilele de vineri, sâmbătă, duminică și în prima jumătate a zilei de luni rămân nedecontate, fiind furnizate în afara contractului de finanțare, chiar dacă managerul Bradacs Aliz susținea că va putea recupera contravaloarea acestor servicii.

Neglijență sau...?

Amintim că Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea a devenit vineri primul spital din Bihor căruia ANMCS i-a refuzat acreditarea, aceasta fiind cea mai gravă măsură care poate fi luată referitor la un spital public. În baza deciziei de neacreditare și în conformitate cu legislația în vigoare, CJAS Bihor a suspendat automat contractul de finanțare a spitalului.

Surse medicale arată că neacreditarea a fost decisă fie ca urmare a neîndeplinirii de către spital a condițiilor elementare (de la existența personalului calificat și a dotărilor necesare ori a furnizării serviciilor asumate), fie din cauza unor greșeli birocratice în documentația întocmită de conducerea unității și inclusă în dosarul de reacreditare.

Contactată de BIHOREANUL, managerul unității, Bradacs Aliz a refuzat și luni să precizeze cauza neacreditării care a determinat suspendarea finanțării spitalului. Această informație a fost solicitată, în scris, și ANMCS, care deocamdată nu a dat un răspuns.