Reprezentanţii unei asociaţii din Oradea alături de un medic urolog, Mihai Vârlan, au finalizat un proiect de strângere de fonduri în urma căruia Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a primit trei renoureteroscoape, instrumente cu ajutorul cărora afecţiunile renale pot fi tratate prin metode minim invazive.

Donaţia a fost făcută de Asociaţia Unanimis, care, la rându-i, a strâns fondurile necesare de la mai multe firme. În total este vorba despre 22.000 de euro. 

Potrivit unui comunicat transmis de iniţiatori, Clinica de Urologie din Oradea este printre puţinele din sistemul public din ţară care oferă această metodă intervenţională minim invazivă. 

"Ureteroscoapele flexibile sunt folosite în aplicarea metodei moderne minim invazive de tratament a afecţiunilor renale. Pietrele la rinichi sunt pulverizate cu ajutorul unei fibre LASER după ce ureteroscopul pătrunde în organism folosind exclusiv orificiile naturale ale acestuia. Spre deosebire de metodele clasice, care presupun riscul unor hemoragii atunci când rinichiul este perforat, intervenţia realizată cu ajutorul ureteroscopului flexibil lasă rinichiul intact. Dacă în trecut perioada de recuperare după interventie presupunea 4-5 zile de spitalizare şi 3 săptămâni de repaus, acum aceasta s-a redus la o zi de spitalizare şi 2-3 zile de repaus, după care pacientul îşi poate relua activitatea profesională", a transmis dr. Mihai Vârlan - medic primar urologie. 

Banii necesari au fost strânşi prin direcţionarea de către mai multe companii (Ecojur SRL, Lava Knitting SRL, Strada Doua SRL, Infotax SRL, Chromaktiv SRL, Autocim SRL, Allien Charging SRL şi TIR eu) a procentului de 20% din impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat trimestrial sau anual către Asociaţia Unanimis, condusă de Simona Secară.