CAS "fentează"

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea internează doar cazurile de urgenţă, iar pacienţii care suportă amânare vor plăti punctual pentru serviciile de care vor beneficia. "Avem o negociere cu CAS, legată de finanaţare, iar în urma discuţiei de acum două zile, avem promisiunea fermă că ne vor deconta serviciile prestate în cazul a 3.107 pacienţi lunar. Noi încercăm să negociem să obţinem maximum de pacienţi decontat, potrivit legii, care ar fi 3.572, calculat pe baza normelor metodologice aprobate de contractul cadru cu CAS pentru 2011", a declarat vineri BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, managerul spitalului.

Totuşi, aceşti bani nu sunt de ajuns, drept pentru care conducerea unităţii a dispus ca, începând cu data de 23 iunie să interneze doar cazurile de urgenţă. "Restricţionăm internările pentru că avem o experinţă foarte dureroasă a lipsei de finaţare cu CAS Bihor, pentru lunile aprilie şi mai. În luna mai, de pildă, am avut 4.186 de pacienţi trataţi şi externaţi, şi validaţi de şcoala naţională de management, iar CAS ne-a plătit doar 3.698. Pe luna aprilie, cifrele sunt similare. La un calcul, pierderea înregistrată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, pentru cazuri realizate, dar nedecontate, se ridică la 10 miliarde de lei vechi (n.r.un milion de lei noi) numai pentru cele două luni", a declarat managerul spitalului.

Pantiş a mai spus că nu putea să îşi asume riscul nedecontării serviciilor prestate în condiţiile în care, de ani de zille, lunar prin spital trec aproximativ 4.000 de pacienţi. "Pe vechile norme, CAS era, totuşi, de acord cu plata a 3.700 de cazuri. Dar este inacceptabil şi imposibil să supravieţuieşti aşa. Nu ai cum să faci faţă presiunilor şi să internezi doar 3.107 cazuri, cât ne plătesc ei", a mai spus managerul. "Chiar şi acum, legea permite 3.572 de cazuri, dar ei merg pe minim".

Tratament contra cost

Managerul a mai ţinut să precizeze că "noi nu refuzăm pacienţii" care vin să se trateze la Spitalul Judeţean. "Dar atât spunem, că acei pacienţi care nu sunt cazuri de urgenţă, dar vor să se opereze (o hernie, o colecistită cu pietre, o problemă la un genunchi care suportă amânare), pot să o facă contra plată, în funcţie de servicii. Se vor face liste de aşteptare pentru pacienţii care suportă amânare", a spus Pantiş, adăugând că, în condiţiile în care finanţarea de la CAS este mai mică cu 10% faţă de 2010, medicii vor orienta pacienţii spre internarea de zi şi spre ambulator. "Practic, se va face un decont clar cu toate manoperele care se fac. De pildă, pentru internarea între două şi patru zile, ar putea costa de la 300 lei la 1.000 de lei", a mai spus managerul.

Pantiş a mai precizat că de la taxă vor fi scutiţi bolnavii de cancer, precum şi mamele şi copiii, în speţă gravidele, gravidele cu risc sau nou-născuţii.

La alţii e mai bine

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat transmis vineri, de Spitalului Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, în urma negocierilor cu CAS, spitalul a beneficiat de o majorare a bugetului cu 7% faţă de 2010, finanţarea fiind aprecizată drept "corespunzătoare" de către conducerea spitalului.

"Acest buget permite susţinerea activităţii serviciilor medicale din veniturile de la CAS, a încadrării cheltuielilor de personal în maxim 70% din veniturile decontate conform prevederilor legale , a medicamentelor, materialelor sanitare şi a utilizării veniturilor proprii în diferite scopuri: asigurarea cofinanţării în achiziţionarea unui dispozitiv robotizat pentru reeducarea mersului în cadrul proiectului transfrontalier BIHARMED la care suntem parteneri; proiect de reabilitare a saloanelor etc", se arată în comunicat.