Pacienţii care ajung la Spitalul Judeţean vor fi diagnosticaţi şi implicit trataţi mai rapid, în urma unui proiect tranfrontalier în care unitatea este parteneră, împreună cu Spitalul de Recuperare din Băile Felix şi două spitale din Debreţin. Proiectul Biharmed va fi finalizat la 31 decembrie 2012 şi, ca urmare a implementării lui, la Oradea va fi înfiinţat un Centru Regional de Osteoporoză.

Dacă în ce priveşte Spitalul de Recuperare din Băile Felix proiectul a presupus procurarea unui aparat care, potrivit manageriţei Ramon Suciu, a ajutat deja sute de pacienţi să înveţe să meargă, pentru Oradea au fost achiziţionate 5 aparate. Este vorba de o masă de ortopedie ultraperformantă, pe care se pot opera cele mai complexe cazuri, inclusiv operaţii de coloană cervicală (care în prezent nu se execută la Oradea), un aparat de radiologie complex (C-Arm), care va uşura mult munca ortopezilor prin faptul că va capta imagini interioare în timpul operaţiei, un aparat de osteodensitometrie, care determină nivelul de minerale din oase şi riscul de fracturi, un Computer Tomograf cu 16 spire, care dă un diagnostic rapid, şi un sistem de telemedicină cu autorul căruia spitalul din Oradea şi Spitalul Kenezy din Debreţin vor putea colabora pe cazuri punctuale.

"Spitalul Judeţean a achiziţionat deja cele 5 aparate, care au costat 703.000 euro, iar Lokomatul de la Băile Felix a costat aproximativ 250.000 de euro. Sistemul de telemedicină nu este funcţional, pentru că încă se discută legat de modalitatea de implementare a acestuia. Astăzi (vineri - n.r.) are loc un workshop cu specialişti de la noi şi din Debreţin, iar sistemul va fi funcţional probabil în luna noiembrie, pentru că încă mai sunt discuţii legate de el", a declarat vineri, dr. Carmen Pantiş, managerul de proiect din partea Spitalului Judeţean.

Practic, prin acesta, medicii din Oradea vor putea solicita punctul de vedere al specialiştilor maghiari în cazul în care au nevoie de o a doua părere legată de un caz complex, dar şi invers.

Partenerii în proiect sunt: Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Medical de Serviciu Ambulatoriu din Debreţin, Spitalul Kenezy - Centrul Medico-Social de Sănătate Debreţin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix. Pe lângă implementarea sistemului de telemedicină, partenerii maghiari vizează, între altele, achiziţia unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) de diagnosticare rapidă.

Biharmed este un proiect finanţat de UE prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, ale cărui obiective sunt creşterea calităţii serviciilor medicale de urgenţă pe lângă culoarele majore de trafic internaţional din Bihor şi Hajdu Bihar, colaborarea între instituţiile medicale din Oradea şi Debreţin pentru creşterea capacităţii serviciilor de imagistică şi de intervenţie chirurgicală în afecţiunile de osteoporoză, precum şi colaborarea pentru satisfacerea cererii crescânde pentru serviciile de recuperare medicală în regim de spitalizare.

Potrivit proiectului, a cărui valoare totală este de 2,13 milioane euro, beneficiarii vor contribui cu sume nesemnificative, dar îşi vor rezolva probleme majore, inclusiv de dotare a spitalelor. Astfel, CJ Bihor trebuie să asigure doar 790 euro, Centrul Medical de Servicii Ambulatorii din Debreţin 914 euro, Spitalul Kenezy din Debreţin - 1.387 euro, Spitalul Judeţean din Oradea - 14.062 euro, iar Spitalul de Recuperare din Felix - 5.000 euro.