În şedinţa ordinară de marţi, consilierii judeţeni au aprobat, după zeci de minute de dezbateri, alocarea sumei de 1.400.000 de lei către Spitalul Judeţean, pentru implementarea unui sistem integrat care să eficientizeze serviciile medicale, în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene.

Discuţiile pe această temă au fost îngreunate de faptul că Mihai Bar a deschis subiectul prezentat de liderul PSD Bihor, Ioan Mang, săptămâna trecută: Ţîrle a dat o dispoziţie privind regulamentul de organizare concursului pentru şefia Spitalului Judeţean, în timp ce consilierii judeţeni au aprobat un alt regulament.

"Suntem în situaţia penibilă ca un proiect de anvergură să nu se desfăşoare pentru că nu ştim cine ar trebui să fie managerul", a spus Bar. Acesta a fost susţinut de consilierul PDL Ionel Avrigeanu: "Nu putem da banul până nu avem un manager şi până când acesta, cu echipa, realizează un plan de dezvoltare, pe care şi-l asumă".

În susţinerea alocării fondurilor, Ţîrle a spus că un manager interimar, cum e Carmen Pantiş la Spitalul Judeţean, poate ocupa această funcţie timp de 6 luni şi a explicat că dispoziţia sa privind regulamentul a fost dată înainte ca un model al aceluiaşi regulament să fie discutat în CJ. Tocmai din cauză că au votat un model, cele două regulamente nu sunt identice.

"Ar trebui alocate măcar sumele necesare pentru a porni acest proiect", a precizat Ţîrle, lăsând astfel deoparte alte două investiţii pentru care Spitalul Judeţean cerea bani Consiliului Judeţean, mai precis lucrări de recompartimentare şi reamenajare a Staţionarului I şi achiziţionarea unei staţii de sterilizare.

În final, consilierii au votat în unanimitate alocarea sumei de 1.400.000 de lei către Spitalul Judeţean, reprezentând atât partea de confinanţare, cât şi un sprijin financiar acordat unităţii până când fondurile cheltuite în cadrul proiectului vor fi rambursate.

Potrivit Emil Muţ Popovici, director financiar contabil al spitalului, proiectul presupune informatizarea staţionarului I. "Dotarea cu camere video pe coridoare şi la intrări, instalarea de reţea de internet, inclusiv wireless, telefonie, fax şi dotarea cu aparatură IT, precum calculatoare, imprimante", a explicat Popovici. Proiectul are o valoare totală de circa 3,7 milioane de lei.