Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista cu reorganizarea unităţilor spitaliceşti şi proiectul de Hotărâre de Guvern privind dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice care cuprinde şi lista unităţilor sanitare ce se vor reprofila.

Conform siteului ministerului, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. Dintre cele 182 de spitale, 111 vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

Astfel, în Bihor, pe lista unităţilor propuse spre comasare, figurează Spitalul Clinic de Neurologie şi Psihiatrie Oradea şi Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea, care au fost desfiinţate şi vor fuziona cu Spitalul Municipal Gavril Curteanu. La fel, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea va deveni o simplă secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, iar în judeţ, Centrul de Sănătate Valea lui Mihai se va uni cu Spitalul Municipal "Dr.Pop Mircea" Marghita.

Totodată, pe lista unităţilor medicale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni se află şi Spital Orăşenesc Ştei şi Centrul de Sănătate Bratca.

"În urma comasărilor şi a reprofilărilor de spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmare nu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici şi 2532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz, în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu", a precizat ministrul Cseke Attila.

În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor desfăşura în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, Programul de interes naţional "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice". Conform noului program, vor putea fi înfiinţate un număr de până la 71 cămine pentru persoane vârstnice, prin reorganizarea de unităţi sanitare cu paturi în care vor primi asistenţă între 2.500 - 4.800 persoane vârstnice. "De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare", se mai arată pe siteul Ministerului.

În prezent, în România există doar 25 de cămine de bătrâni cu 1570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 unităţi pentru tratarea pesoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 de unităţi finanţate de ONG-uri. Peste 2800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni. Programul va avea un buget total de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.

Până pe 30 martie 2011, autorităţile locale au obligaţia de a realiza demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.