Cât costă să ţii un copil în şcoală sau în grădiniţă numai părinţii ştiu. De pildă, cei ai micuţilor care frecventează Grădiniţa 17 din Rogerius au aflat că trebuie să ducă la grădi o droaie de obiecte de igienă: săpun lichid, detergent pentru spălat pe jos, clor, detergent pentru rufe, deodorant pentru toaletă, şerveţele şi hârtie igienică.

Evident, pe lângă toate aceste "nimicuri", mai trebuie să plătească şi cumpărarea de jucării - câte 80 de lei, alţi 30 de lei fondul grădiniţei şi 20 de lei fondul clasei. Educatoarele se scuză spunând că trebuie să respecte regulile ce impun dezinfecţii periodice în toată unitatea, dar fără ca instituţiei să-i fie alocaţi bani în acest scop.

Pe de altă parte, însă, tot ele ţin să sublinieze că părinţii nu sunt obligaţi să contribuie nici cu bani, nici cu produse, fiind la latitudinea lor dacă fac sau nu "donaţiile".

Dar, cum părinţii responsabili vor să-şi ştie odraslele în siguranţă, ferite şi de microbi, şi de mânia educatoarelor, toţi se tranformă în cuminţi sponsori ai sistemului de educaţie românesc...