RER Vest își încurajează toți clienții să colecteze selectiv deșeurile, iar orădenii care locuiesc la case primesc un imbold concret. De la sediul operatorului de salubritate sau de la biroul din Primărie, ei pot să își ridice gratuit sacii galbeni și albaștri, dedicați deșeurilor reciclabile din plastic și metal, și, respectiv, din hârtie și carton.
Doar cu buletinul
Clienții persoane fizice ai RER Vest își pot ridica sacii gratuiți, aferenți anului 2024, de la Birourile Relații cu Clienții ale operatorului. Este vorba despre sediul companiei din zona Calea Clujului, mai exact de pe strada Moliere nr. 21, și despre camera nr. 6 din clădirea Primăriei Oradea.
Cele două birouri sunt deschise de luni până vineri, între orele 8 și 16, interval în care orădenii care locuiesc la case își pot revendica rolele de saci galbeni și albaștri. Cei galbeni trebuie folosiți pentru precolectarea deșeurilor din plastic-metal, iar o rolă conține 25 de saci. Sacii albaștri, pentru depozitarea deșeurilor din hârtie și carton, sunt 15 într-o rolă.
Fiecare client persoană fizică are dreptul la o rolă de saci galbeni și una de saci albaștri. Sacii gratuiți pot fi ridicați doar de titularul de contract, în baza unui act de identitate.
Cum aruncăm?
RER Vest face un apel către orădeni și îi roagă să țină cont de regulile colectării separate, adică să golească, clătească, precum și să strivească/plieze deșeurile, după caz, și apoi să le depoziteze corespunzător.
Asta înseamnă că în sacul galben trebuie să ajungă doar deșeuri din plastic și metal: ambalajele din detergenți, folii și pungi din plastic, cutii de conserve, folii din aluminiu, doze etc. În sacul albastru se aruncă deșeuri din hârtie și carton: cutii de pantofi, cutii de ouă, cutii de pizza, maculatură, ziare etc. Ambalajele din sticlă, adică borcane și sticle, fără capace, se aruncă în recipientul verde.
Regulile colectării separate mai prevăd că în pubela maro se aruncă deșeuri biodegradabile, cum ar fi coji de ouă, coji de nucă, zaț de cafea, șervețele din hârtie (fără produse chimice sau sânge), plante de casă fără ghiveci, legume și fructe, proaspete sau gătite, cereale, pâine. Deșeurile reziduale (carne, pește, oase, mâncare gătită cu conținut de grăsimi, scutece, produse de igienă intimă, conținutul sacului de aspirator, excrementele animalelor de companie, păr și blană etc.) se aruncă în pubela neagră.