În timp ce suporterii microbişti din Oradea cer în stradă îndurare pentru FC Bihor, un adevăr nu poate fi ocolit: performanţa sportivă orădeană se identifică pe parcursul ultimilor ani cu alte discipline decât fotbalul. Baschetul şi poloul au rezultate notabile în cele mai importante competiţii naţionale şi au participări în cupele europene. Cele două sporturi atrag publicul larg, dar şi un număr tot mai mare de practicanţi, aşa că este cât se poate de firesc ca Primăria să le finanţeze pe acestea.

Baschetul este o disciplină dinamică, perioada în care nu se întâmplă ceva notabil fiind practic inexistentă. Echipa Clubului Sportiv Municipal a strâns în ultimii doi ani un număr impresionant de meciuri, o bună parte dintre ele câştigate, în care de la prima şi până la ultima secundă de joc publicul a fost ţinut cu sufletul la gură. Emoţia, pasiunea, “vibe-ul” din Arena Antonio Alexe la partidele de baschet sunt deosebite.

Performanţele echipei - un loc 2 şi un loc 3 în Liga Naţională, un loc 2 şi un loc 3 în Cupa României, şi titlul neoficial de cea mai bună debutantă în FIBA EuroChallenge - ediţia 2013/14, sunt dublate de faptul că cei mai tineri orădeni se simt atraşi de baschet. Ei doresc să deprindă tainele acestui sport şi rămân extrem de pasionaţi atunci când vine vorba de echipa de seniori. Această legătură face din baschet mai mult decât o simplă disciplină sportivă.

Poloul orădean a devenit principalul pol de putere în competiţia internă. Echipa CSM-ului a cucerit opt titluri naţionale consecutiv, iar în ultimii ani a luat startul în Liga Campionilor, cea mai puternică întrecere din Europa. Duelurile cu forţe consacrate ale poloului continental au atras interesul publicului larg, multe meciuri desfăşurându-se cu tribunele bazinului olimpic Ioan Alexandrescu pline de spectatori. În plus, Oradea se mândreşte cu două echipe de top în competiţia internă.

Baschetul şi poloul sunt sporturile în care orădenii fac performanţă la cel mai înalt nivel. Acestea sunt disciplinele care au atras cu adevărat faima sportivă, dar şi simpatia publicului larg. Deci rezultate în ambele direcţii urmărite...

 

Florin Birta
Preşedinte CSM Oradea