Chiar dacă termometrele arătau doar 10 grade Celsius, sute de alergători au luat startul la o cursă prin centrul orașului, cu prilejul celei de-a zecea ediții a concursului Oradea City Running Day.

Indiferent că au participat la cursa populară, cu un traseu de 5 kilometri, sau la semimaraton ori ștafetă, alături de colegi ori prieteni, alergătorii au demonstrat anduranță și ambiție. O lecție de viață au oferit și câțiva concurenți care s-au înscris la cursa de 21 kilometri, deși sunt imobilizați în scaun cu rotile.

Tradiția Oradiei

Startul s-a dat la ora 10, în Piața Ferdinand, când cei peste 400 de concurenți înscriși au început cursa. Sportivii, amatori sau profesioniști, au optat pentru una din cele patru probe: cursa populară, pe o distanță de 5 kilometri, ștafeta semi-maraton (4 ture de câte 5,2 km), un traseu individual de 10,5 km sau semimaraton individual, pe o distanță de 21 km.

„După doi ani de pauză, ne bucurăm că am reușit să organizăm iar competiția. Chiar dacă vremea este cum este, am reușit să adunăm alergători și să ne bucurăm împreună de acest frumos sport. S-au înscris 368 de adulți și 90 de copii, urmează să vedem câți au și luat startul”, a declarat Deme József, organizatorul concursului.

Acesta a precizat că, la prima ediție, în 2010, a visat ca acest concurs de alergare prin centrul Oradiei să devină o tradiție a orașului, așa cum se întâmplă în multe orașe din străinătate.

Echipa campionilor

Competiția nu are premii în bani, ceea ce face ca numărul alergătorilor profesioniști să fie redus. Totuși, la start s-au aliniat și nume celebre din sportul local, precum fosta campioană la atletism Dorina Korozsi, fostul arbitru FIFA Octavian Șovre ori mai tânăra atletă Kosa Anna (foto), care are mari șanse să devină o campioană a acestui sport. Cei trei au concurat împreună, la proba de ștafetă, iar vremea mohorâtă și răcoroasă nu i-a deranjat deloc.

„Particip pentru că mișcarea înseamnă sănătate, înseamnă bucurie. Mă bucur că aceste evenimente sunt încurajate, pentru că sunt tot mai des organizate în Oradea, ceea ce e un lucru bun”, a declarat Șovre pentru BIHOREANUL.

La rândul ei, atleta Dorina Korozsi a spus că se bucură să participe la un asemenea concurs acasă. „Susțin acest eveniment, atât pentru sportivii care fac sport de masă, cât și pentru copii. Este foarte benefic orașului nostru”, a declarat sportiva.

În concurs s-au înscris și angajații mai multor firme din Bihor, care au concurat în echipă, la proba de ștafetă. De altfel, firma Creatopy a fost sponsor oficial al evenimentului la această ediție.

Lecție de viață

Aplauze serioase au primit și câțiva sportivi care s-au înscris în concurs în ciuda dizabilităților locomotorii de care suferă.

Imobilizați în scaun cu rotile, au luat startul deodată cu ceilalți concurenți, ba chiar au optat pentru cursele lungi, de 10,5 și de 21 de kilometri. În loc să alerge propriu-zis, ei au prins viteză punând în mișcare roțile fotoliilor rulante.

Determinarea lor i-a convins pe organizatori să ia măsuri. „S-au înscris pe ultim moment și le-am promis că anul viitor vom face tot posibilul să organizăm o cursă separat, pentru ei”, a precizat Deme.

Primii câștigători

Primii sportivi au ajuns la linia de „finish” în mai puțin de 30 de minute, fiind cei care au participat la cursa populară sau primii alergători în echipele de ștafetă, care au parcurs o „buclă” din traseul ce a străbătut străzile dintre Piața Ferdinand și podul Carol I.

Chiar dacă a fost printre juniorii competiției, Kosa Anna (născută în anul 2010) a demonstrat că are stofă de campioană: concurând prima în ștafeta echipei ei, ea s-a clasat pe locul I la cursa de 5 km, terminând traseul în 21 de minute și 41 de secunde. Locul doi l-a ocupat sportiva Jánosy Livia (23 de minute și 52 de secunde), iar locul 3 Păduraru Jeanina (24 de minute și 06 secunde).

La masculin, proba de 5 kilometri a fost câștigată de Alexis-Nathan Gherman (un timp de 20:52), pe locul 2 s-a clasat Radu Calomfirescu (21:26), iar pe 3 Janos Nemeti (22:02).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!