Timp de două zile, Oradea este capitala europeană a karatelui kyokushin. În organizarea federaţiei naţionale de profil, prin clubul local Gym, Oradea este gazda Campionatului European de Karate Kyokushin, la care se întrec cei mai buni luptători în probele de luptă şi kata din 20 de ţări europene.

Vineri, campionatul a fost deschis oficial, printr-o defilare a concurenţilor pe imnul kyokushin-ului, concurenţi care i-au salutat pe cei prezenţi în arenă, inclusiv mulţimile de susţinători din diferite ţări, cu tradiţionalul "Osu!", salutul din karate. Apoi, oficialii evenimentului, mai precis preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin, Anca Wallmen, vicepreşedintele Federaţiei Europene de Karate, Romas Vitkuskas, şi senatorul bihorean Rozalia Biro le-au urat bun-venit sportivilor şi succes în competiţie.

"Ştiu că veţi da cele mai bune exemple de karate kyokushin şi de respect", a spus Romas Vitkuskas. De asemenea, Nobumitsu Takamatsu, ataşat cultural al Ambasadei Japoniei în România, le-a spus sportivilor cât de mult se bucură japonezii că există un interes atât de mare pentru cultura lor.

Competiţiile se desfăşoară pe 3 categorii de vârstă: seniori (peste 22 ani), U22 (18-22 ani) şi cadeţi (15-16 ani). Vineri s-au întrecut cadeţii, urmând ca cele mai spectaculoase lupte să se dea sâmbătă, începând cu ora 15.30, când vor concura, pe categorii de greutate, sportivii U22, dar şi seniorii, la categoria Open. La eveniment participă peste 400 de sportivi, iar printre concurenţi se numără şi sportivii orădeni Marius Ilaş şi Viviana Chirilă, ambii vicecampioni mondiali, cu câte 5 titluri europene fiecare.