Asociaţia Proiect Urban a reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) spotul publicitar care promovează o bancă comercială, folosind imaginea sculptorului Constantin Brâncuşi.

"Neexistând un marcaj sau o atenţionare asupra faptului că personajul din imagini nu este Constantin Brâncuşi este generată impresia unei confesiuni a marelui creator, însă este o falsă confesiune ce poate aduce atingere identităţii şi crezurilor reale ale artistului cu privire la opera sa. În concluzie, spotul publicitar transmite publicului o imagine a unui cyborg, nu a adevăratului artist Constatin Brancuşi", susţine Dan Podaru, reprezentantul Asociaţiei Proiect Urban.

În sesizarea făcută către CNA, Dan Podaru a invocat mai multe articole ale Legii Audiovizualului, care au fost încălcate de acest spot publicitar difuzat pe posturile TV.

"Dorim să sesizăm apariţia unui spot publicitar în care animarea fotografiei cu imaginea lui Constantin Brâncuşi prin mijloace electronice lasă impresia unui document autentic, a unui material documentar de arhivă (învechit prin procedee cinematografice), însă nu este deloc aşa, spotul reprezentând doar o creaţie a agenţiei şi nu un document autentic", susţin reprezentanţii Proiect Urban.

"Agenţia de publicitate a creat o falsă confesiune a marelui artist prin mijloace electronice. În urma vizionării spotului publicitar, publicul poate rămâne cu impresia că filmul, aparent documentar, a fost realizat în anul marcat la începutul reclamei şi că această confesiune chiar a avut loc, ceea ce reprezintă o inducere în eroare şi o mistificare a realităţii, deoarece acestă filmare nu a avut loc niciodată. Imaginile şi animaţia sunt generate în manieră computerizată", se arată în sesizarea trimisă către CNA.

Reprezentanţii aceleiaşi asociaţii susţin astfel că sunt manipulate şi mistificate identitatea şi credinţele personale ale artistului Constantin Brâncuşi, prin atribuirea unei voci care nu aparţine marelui sculptor, ci unui actor.

"Ideile enunţate de personajul reclamei nu aparţin lui Constantin Brâncuşi, ci reprezintă un colaj realizat din idei disparate. Nu există certitudinea şi dovezi clare că aceste păreri au aparţinut marelui artist. În consecinţă, ideile enunţate de către personajul Constantin Brâncuşi din spotul publicitar reprezintă numai un colaj, o creaţie a departamentului de copyright a agenţiei, nu un enunţ autentic, original", sunt de părere contestatarii spotului.

Contestatarii cer încetarea difuzării spotului TV până la corectarea lui.