2023 a fost anul în care Oradea a dat tonul din nou în domeniul colectării separate, la nivel național. După ce deja la casele din oraș se aplicase principiul „plătește pentru cât arunci”, din acest an, orădenii de la case colectează în cinci fracții: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale. 

Măsura i-a cam divizat: unii s-au bucurat că, într-un final, aveau soluția de a depozita într-un recipient distinct ambalajele din sticlă, alții au devenit vehemenți în încercarea de a refuza să țină, în curte, recipiente și saci pentru cinci fracții de deșeuri. Indiferent de (ne)mulțumiri, decizia este una pe care toate municipiile din România sunt nevoite să o aplice, iar Oradea a avut curajul de a o impune, păstrând tarifele pentru colectarea a cinci fracții la fel ca atunci când se colectau doar trei.

Pentru RER Vest, „reforma” din 2023 a venit cu provocarea de a-i învăța pe orădeni să selecteze după noile reguli, dar și cu eforturi suplimentare pentru a colecta deșeurile neconforme aruncate de orădeni. Anul a adus și o creștere nu financiară, ci pe plan al experienței: s-a lucrat intens la eficientizarea procesului de colectare a deșeurilor, dar și la felul în care sunt prestate serviciile companiei noastre.

Oradea curată este un deziderat la care trebuie să contribuim cu toții, localnici, administrație publică și operator de salubrizare. Dacă 100 de case colectează deșeurile conform regulilor, iar cea de la numărul 101 aruncă resturile la grămadă, efortul majorității este anulat. Contaminarea este inevitabilă, așa cum un măr putred le strică și pe celelalte sănătoase. Cum ar fi dacă în 2024 ne-am propune noi, ca societate, să „însănătoșim” și merele stricate sau măcar să nu ne mai prefacem că sunt bune?

În domeniul salubrizării, asta înseamnă că fie îi convingem pe vecinii, prietenii, cunoscuții noștri de importanța separării deșeurilor, fie îi raportăm pe cei care nu respectă colectarea separată.

Le mulțumim tuturor celor care în anul 2023 au fost partenerii noștri pentru Oradea curată. Alături de toți orădenii, sperăm să câștigăm în anul care vine multe obiceiuri bune!

Laura Dărăban-Breb
Responsabil comunicare
RER Vest

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!