Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a pus în dezbatere publică proiectul pentru acordarea de sprijin financiar pentru femeile care au nevoie să facă fertilizare in vitro, pentru a rămâne însărcinate.

Noutățile aduse de proiect sunt privitoare la vârsta beneficiarelor, care a crescut de la 40 la 45 de ani, și decontarea unei sume care să acopere atât tratamentul medicamentos, cât și procedura de fertilizare în sine. Mai precis, suma totală pe care o va putea deconta o femeie care nu poate avea un copil pe cale naturală va ajunge la 4.500 de euro.

„Programul se adresează femeilor între 20 şi 45 de ani. Diferenţa este că, până acum, puteau accesa acest program femeile până în 40 de ani. Suma decontată este de 4.500 euro, echivalentul în lei - este suma maximală, deoarece preţurile diferă, puţin, de la un judeţ la altul", a precizat ministrul Gabriela Firea, citată de spotmedia.ro.

Într-o postare pe Facebook, ministrul a precizat că de acest program vor putea beneficia atât cuplurile infertile, cât și femeile singure.

„Pentru cuplurile care au problema infertilităţii venim cu acest program direct, targetat, asumat, prin care statul, prin Ministerul Familiei şi Ministerul Sănătăţii decontează, practic, atât tratamentul, monitorizarea, procedura. Pe perioada procedurii, femeia are nevoie de mai multe zile libere de la birou - între 7 şi 10 zile. Este ceea ce ne transmit specialiştii şi, de asemenea, organizaţiile şi fundaţiile cu care am lucrat pe acest proiect", a mai spus Firea.

Firea a adăugat că aceste condiţii şi criterii au fost discutate cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care încurajează toate măsurile privind creşterea natalităţii.

Ministerul Familiei mai are în lucru două proiecte, referitoare la testarea genetică pentru cancerul de sân, cu un sprijin de 3.500 euro pentru decontarea testelor, precum şi la evaluarea riscului de apariţie a cancerului la sân, respectiv recomandarea unor strategii de prevenţie personalizate, decontare de teste genetice, de 2.500 lei.