Asociația Nevăzătorilor din România, filiala Bihor, a dat startul unui proiect prin care persoanele cu deficiențe de vedere vor fi învățate să folosească bastonul alb, pentru a se deplasa prin oraș fără însoțitori.

„Ochiul” nevăzătorului

„Proiectul vizează un domeniu care, în momentul de față, în România nu are soluții. Nu avem specialiști care să instruiască persoanele nevăzătoare în tehnica orientării cu bastonul alb”, a explicat președintele asociației bihorene, Mihai Merca, marți, pentru BIHOREANUL.

Pentru un nevăzător, bastonul alb (specific în întreaga lume pentru persoanele cu deficiențe de vedere) este instrumentul care îl poate ajuta să fie independent, permițându-i să se deplaseze în siguranță. „Este ochiul nevăzătorului, un pas în fața lui. În Oradea, nu sunt prea mulți nevăzători care să utilizeze bastonul alb în viața de zi cu zi pentru că nu au fost oportunități de a învăța tehnica. În momentul de față, majoritatea nevăzătorilor se deplasează doar cu ajutorul unui văzător și până la magazinul din colț, nu merg nicăieri neînsoțiți”, a precizat Merca.

Cu ajutorul unui baston, o persoană cu deficiențe de vedere poate să identifice posibilele obstacole ori să „vadă” cât de lat este trotuarul, și astfel poate merge singur la cumpărături, la medic sau oriunde altundeva își dorește să ajungă.

Învață de la cei mai buni

Doi reprezentanți ai asociației din Bihor vor învăța tehnica utilizării bastonului în Norvegia, iar apoi o vor preda și acasă.

„O echipă a asociației se va deplasa în perioada 19-23 iunie în Norvegia, la Centrul de Reabilitare pentru Nevăzători din Hurdal, pentru a participa la un program intensiv de formare și certificare, urmând ca la întoarcere să înceapă formarea de tineri instructori în domeniul orientării și mobilității. Astfel, Asociația Nevăzătorilor din România Filiala Bihor va fi prima organizație din țară care va oferi acest serviciu cu personal certificat, de către una dintre cele mai recunoscute organizații de nevăzători la nivel internațional”, a mai spus Merca.

Centrul norvegian este renumit în lume pentru sprijinul pe care îl acordă nevăzătorilor.

Cei doi reprezentanți ai organizației bihorene vor deveni formatori în această tehnică și, în luna iulie, vor pregăti și alte persoane, mai precis 10 instructori care apoi vor forma alți nevăzători, și zece tineri nevăzători din Oradea.

Ghid ajutător

În plus, pe viitor, asociația va preda această tehnică oricărei persoane interesate, fiind prima asociație de nevăzători din România care va avea instructori calificați în acest sens.

„Această tehnică se predă doar în școlile pentru nevăzători din Cluj, Buzău, București, de câte un profesor care a mai ieșit la un workshop în străinătate. În rest, nevăzătorii învață unii de la alții, dar nimeni nu este calificat să predea tehnica”, a explicat Merca.

Ca să vină în sprijinul persoanelor care nu pot ajunge la curs sau a familiilor acestora, Asociația Nevăzătorilor Bihor va elabora și un ghid de inițiere în utilizarea bastonului alb.

„Proiectul este posibil datorită obținerii unei finanțări nerambursabile din partea Consiliului Județean Bihor, alocate în baza Legii Nr. 350/2005, organizația noastră asigurând din surse proprii cofinanțarea proiectului”, a mai spus președintele asociației. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!