Guvernul condus de Ludovic Orban a votat marţi câteva măsuri fiscale, menite să sprijine firmele din sectorul HoReCa, afectat de restricţiile cauzate de Covid-19.

Şeful Cancelariei Guvernului, Ionel Dancă, a anunţat că Executivul a decis că hotelurile, restaurantele şi cafenelele vor fi scutite încă 90 de zile de la plata impozitului specific acestui sector, pe lângă cele 60 de zile din starea de urgenţă, când de asemenea nu vor datora aceşti bani.

„Mecanismul în baza căruia se va aplica această scutire este următorul: impozitul acesta este un impozit anual, datorat de către operatorii economici din zona hoteluri, cafenele, restaurante şi din cuantumul impozitului anual, calculat la 365 de zile, se scade perioada de 90 de zile, care se adaugă la cele 60 de zile zile anterioare pentru care au fost scutiţi la plată”, a spus Dancă.

De asemenea, termenul pentru plata impozitului a fost amânat de la 25 iulie la 25 octombrie.

Guvernul a decis şi să prelungească posibilitatea ca firmele din HoReCa să-şi suspende plăţile către stat, fără dobânzi sau penalităţi de întârziere, tot până la data de 25 octombrie, dar şi să acorde o bonificaţie de 10% persoanelor juridice care îşi plătesc impozitul pe profit la termen, adică până pe 25 iulie aferent trimestrului II, respectiv până pe 25 octombrie, aferent trimestrului III.

În aceeaşi şedinţă, Guvernul a aprobat cheltuieli de 31 de milioane de lei pentru modernizarea, reabilitarea sau dotarea a 375 de unităţi şcolare care nu au grupuri sanitare conforme.