Până la Paşti, în faţa Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae din centrul Oradiei pot fi admirate 16 sculpturi, reprezentări artistice ale celor 12 apostoli şi ale evangheliştilor Matei, Marcu, Luca şi Ioan, realizate de artistul orădean Horea Sabău. Vernisajul expoziţiei care se numeşte "Stâlpii cerului" a avut loc luni, în faţa catedralei, unde s-au adunat circa 30 de persoane, majoritatea apropiaţi ai artistului.

În deschiderea evenimentului a vorbit episcopul greco-catolic Virgil Bercea, care a subliniat legătura dintre expoziţie şi religie. "Ştim că astăzi începe Postul Mare şi uite că-l începem cu această expoziţie. Postul ne face să ne îndreptăm către cer. Sper ca toţi care vor trece pe aici şi vor privi lucrările să se îndrepte cu privirea şi inima către cer. Aceste sculpturi ne ajută să descoperim trei dimensiuni: milostivire - ajutorarea celui sărac sau, mai actual, a refugiaţilor -, rugăciune şi post", a spus episcopul.

Lucrările de artă ale orădeanului au fost apoi descrise de criticul de artă Ramona Novicov. "Aceste sculpturi reprezintă un moment înalt al creaţiei sale. Vedem că preocupările sale duc spre ideea de dematerializare. Ele duc cu gândul la o întrupare a Spiritului Sfânt şi nu la o existenţă din lumea materială", a spus Novicov.

La microfon a vorbit şi etnograful Aurel Chiriac, fostul director al Muzeului Ţării Crişurilor, care a le-a spus celor prezenţi că Horea Sabău este un artist format la Facultatea de Arte a Universităţii din Oradea, care s-a remarcat din vremea studenției prin talentul şi dăruirea sa faţă de artă.  

Cele 16 sculpturi au fost realizate pe parcursul a 10 ani, din ciment alb şi ghips, fiind apoi vopsite astfel încât să imite lemnul. "Le-am făcut în momentele de inspiraţie. În trecut am realizat şi instalaţii, dar cu timpul m-am orientat spre arta sacră, cu tentă religioasă, care este mai aproape de ceea ce vreau să reprezint", a spus Horea Sabău (foto)

Orădeanul în vârstă de 51 de ani a mai realizat şi alte sculpturi care pot fi văzute în locuri publice din Oradea. Printre acestea se numără monumentul "Brâncuşi" din Parcul 1 Decembrie, de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, sau lucrarea "Binecuvântare" din Campusul Universităţii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!