Între cele trei joburi - jurist al Ordinului Arhitecţilor Bihor, director al Fundaţiei pentru Protecţia Monumentelor Bihor şi director interimar al Muzeului oraşului Oradea - multilaterala Angela Lupşea îşi face treaba pe sărite.

Prinsă cu pregătirile pentru concursul organizat pentru directoratul Muzeului şi evaluarea profesională a muzeografilor care au reclamat-o la DNA, pe care îi notează cu "nesatisfăcător" ca să-i poată concedia mai uşor, directoarea uită să vadă şi de protecţia monumentelor.

Vechi de mai bine de un secol, unul dintre stâlpii ansamblului proiectat de celebrii arhitecţi orădeni László şi József Vágó pentru malul Crişului Repede, în zona Primăriei, a sfârşit ca moloz pe malul Peţei.

Proiectat într-un stil secession cum doar la Viena mai poate fi văzut şi lăsat fără titlul de monument istoric din neglijenţa conducerii Fundaţiei, blocul de piatră, aflat într-o stare aparent bună, a fost aruncat la gunoi. Date fiind faptele, dacă ar face "pe bune" evaluarea directoarei Lupşea, conducerea Primăriei ar trebui s-o noteze şi pe ea cu calificativul "nesatisfăcător".

Lucru, însă, greu de crezut, câtă vreme condiţiile de calificare la concursul pe post par să fi fost concepute anume pentru ea...