Se spune că nimeni nu poate să-şi aleagă pisica pe care o vrea ca animal de companie, ci felina îşi alege locul în care vrea să trăiască. Aşa a făcut şi Mici (se pronunţă Miţi – n.r.), o pisică cu botic roz şi blană negru cu alb, care îşi duce veacul în Cetate.

Şi n-are defel o soartă grea, căci e iubită şi îngrijită deopotrivă de chiriaşii, angajaţii şi turiştii fortăreţei...

Răsfăţată de toţi

Ida Pázmán (foto), artist popular care deţine Casa Meşteşugărească din CetateÎn 2015, când Cetatea a fost reinaugurată după reabilitare, unul din primii locatari a fost Mici. Pisica cu ochi gri se perinda zilnic prin curtea fortăreţei, iar un portar a început să-i aducă mâncare de-acasă. "De cum m-am mutat în Cetate, am prins drag de ea. Directorul de-atunci, Dumitru Sim, a zis că o putem păstra doar dacă o sterilizăm. Eu şi alţi iubitori de animale care lucrăm în Cetate am pus bani şi am dus-o la medic", povesteşte Ida Pázmán (foto), artist popular care deţine Casa Meşteşugărească din Cetate.

Pe-atunci, Mici avea cam doi ani, dar acelaşi temperament prietenos îl are şi în prezent, aşa că nu-i de mirare că este iubită de toţi care s-au mutat în Cetate. "Acum, în fiecare noapte, Mici doarme la mine în atelier, dar ziua mai stă şi în vecini, în sediul firmei de publicitate Manifest Advertising, unde băieţii o răsfaţă. La ei are voie să stea şi pe masă, la mine nu", spune Ida.

Vedetă

În fiecare zi, felina se plimbă prin curtea Cetăţii, dar revine negreşit pe aleea Breslelor. "Copiii care vin la atelierul meu se joacă cu ea, iar ea îi lasă să o mângâie, s-a obişnuit foarte bine cu oamenii", zice meşterul.

Animăluţul are şi o pagină de Facebook, "Mici - Pisica Cetăţii", unde a adunat sute de fani şi unde săptămânal sunt postate poze sau filmuleţe cu ea. Mai mult, Ida a făcut şi un caiet de arte populare pentru copii (foto), care o are pe Mici personaj principal. Atât de cunoscută a devenit felina, încât unii turişti, când intră în Cetate, întâi o caută pe ea, apoi vizitează expoziţiile.  

În schimb, nicio altă pisică nu se poate "muta" în fortăreaţă. "Se mai plimbă pisici prin curte, dar dacă le vede Mici, le bate. Este adevărata stăpână a Cetăţii", zice Ida. Semn că Mici îşi va petrece, probabil, toate cele nouă vieţi în fortăreaţa Oradiei...