Prietenii i-au spus mai mereu că mai bine s-ar ocupa de treburi "serioase" decât să tot "mâzgălească", dar Laura n-a vrut şi nici n-a putut să-şi uite pasiunea pentru desen şi pictură.

De curând, însă, a devenit cunoscută printre orădencele pasionate de accesorii hand-made ca fiind artista care creează din sticlă brută pandantive, cercei şi inele cu forme şi culori deosebite. Iscoditoare, procedeul l-a învăţat şi perfecţionat de una singură.

Fata cu culorile

"În liceu toţi colegii ştiau că eu sunt cea care desenează mereu ceva", spune despre începuturile pasiunii ei Laura Ungur. Chiar şi aşa, îndrumată de părinţi, a vrut să aibă şi o meserie practică. "Am făcut liceul economic şi nu-mi pare rău. Apoi am absolvit Facultatea de Arte, la profilul Design vestimentar, tapiserie şi imprimeu. Nu voiam să mă axez doar pe pictură, căci nu era o "slujbă" sigură", povesteşte orădeanca în vârstă de 28 de ani.

După studenţie, Laura a creat câteva piese vestimentare pentru prietene, dar i se părea prea dificil să se afirme în acest domeniu, astfel că în 2007, când i s-a propus să lucreze ca designer de sticlă şi oglindă la o firmă de profil din Bihor, a acceptat. "Se spune că viaţa te ghidează spre ceea ce trebuie să faci. Jobul acesta a fost cel care mi-a făcut cunoştinţă cu sticla şi aşa am început să-i descopăr frumuseţea", zice Laura despre locul de muncă unde picta şi finisa piese de sticlă pentru mobilier.

Bijuterii topite

Orădeanca a schimbat între timp mai multe locuri de muncă, dar toate au avut şi o parte artistică. Spre exemplu, lucrând ca pictor la o firmă de mobilă, a început să picteze acasă pe sticlă, dar a şi realizat, la comanda unui preot din Marghita, un vitraliu mare pentru intrarea în biserică. "A fost o lucrare mare în care am folosit sticlă gata colorată, pictând propriu-zis doar chipurile sfinţilor", spune ea încântată de rezultat.

DSC_0279.JPGProiectul a făcut-o să descopere ceea ce acum o pasionează cel mai mult: realizarea bijuteriilor din sticlă. "Am rămas pe cap cu o grămadă de cioburi colorate cu care nu ştiam ce să fac. Aşa mi-a venit ideea...", povesteşte ea. Cum ştia că la o anumită temperatură sticla se topeşte, a făcut experimente în... cuptorul cu microunde. "Era doar aşa, de încercare, cuptorul oricum nu-l foloseam. Soţul m-a susţinut mult, şi încet-ncet am descoperit că pot să fac ceva chiar deosebit din sticla aceea".
Între timp, anul trecut, Laura a intrat în concediu maternal şi, pe lângă timpul petrecut cu micuţul George, putea să se ocupe, într-un spaţiu special amenajat în apartamentul lor, şi de crearea bijuteriilor. "Ne-am cumpărat din Germania un cuptor special pentru topirea sticlei, care urcă până la 500-700 grade. Modelele şi culorile îmi ies în funcţie de cum tai, pregătesc şi suprapun sticla înainte de a o pune la topit. Acolo, bucăţile se îmbină şi se rotunjesc", explică ea o parte din procesul creativ.

Accesoriile fac ţinuta

După ce au stat ore întregi în cuptor, micile podoabe sunt curăţate şi puse în suport de cercei, de broşă, de brăţară, de butoni ori de pandantiv. "Ideile îmi vin pur şi simplu, dar pot să fac şi la comandă după mărimea, forma şi culorile alese de client". Din câte ştie Laura, niciunul dintre artiştii hand-made din Oradea nu realizează bijuterii din sticlă topită, ci doar tăiată. E posibil ca tocmai de aceea produsele ei să fi prins repede pe piaţă.

"Am fost la târguri la Timişoara, Sibiu şi în Oradea, la Galeria de Arte Vizuale. Spre surprinderea mea, am vândut bine şi oamenii m-au mai şi contactat apoi pe Facebook pentru comenzi", zice Laura. Ce-i drept, nici preţurile accesoriilor ei nu sunt mari - 10 lei o pereche de cercei, 20 un inel, 20-30 un pandantiv ori o broşă, în condiţiile în care suportul e placat cu argint.

Încă în concediu maternal, Laura nu vrea să renunţe la pasiune nici când se va întoarce în "câmpul muncii". Pentru că, spune ea, "chiar dacă într-o zi nu voi mai face bijuterii, mă voi axa pe alte decoraţiuni din sticlă. Nu voi renunţa, după ce am descoperit că din ceva tăios şi rigid pot să iasă lucruri atât de fine".