Dezbaterea încinsă, vineri seară, în sala mare a Primăriei Oradea, pe tema noului regulament pentru câinii cu stăpân din Oradea. La întâlnire au venit aproximativ 50 de stăpâni de câini din oraş, dar, lucru rar, şi doi preşedinţi de asociaţii din Ioşia care le-au spus jurnaliştilor prezenţi, de la bun început, că sunt împotriva iubitorilor de animale.

"Noi am amenajat un spaţiu verde lângă blocuri, iar câinii vin şi sapă toată iarba. Bineînţeles, îşi lasă şi fecalele peste tot, iar dacă îndrăznesc să-i spun ceva stăpânului, se ia de mine", a explicat Ioan Luca, preşedintele Asociaţiei 206 de pe strada Salcâmilor.

Fără subvenţie

În debutul dezbaterii, şeful de serviciu din cadrul Direcţiei Tehnice, Mircea Stejeran, le-a prezentat tuturor celor prezenţi, pe scurt, noul regulament. "Scopul regulamentului este reducerea numărului de câini fără stăpân de pe străzi", a spus Stejeran.

Drept urmare, toţi proprietarii de câini din Oradea sunt obligaţi să-i microcipeze, operaţiune care în Oradea a început deja din vara lui 2013, dar şi să-i sterilizeze. Scapă de sterilizare, însă, câinii care nu sunt metişi sau de rasă comună, iar acest lucru este prevăzut în carnetul de sănătate. Totuşi, niciun orădean nu va putea beneficia de reducere la sterilizarea câinelui, aşa cum Primăria vroia să ofere anul trecut. "Cel mai probabil, subvenţia la sterilizare va fi eliminată", a declarat directorul adjunct al Direcţiei Tehnice, Emil Benţan.

Mare de nemulţumiri

Apoi, iubitorii de câini au început să-şi prezinte obiecţiile. În primul rând, aceştia au arătat că li se pare exagerat să fie obligaţi să poarte cu ei, când ies cu câinii pe stradă, mătură, făraş, pungi şi mănuşi de unică folosinţă, cum prevede regulamentul, iar reprezentanţii municipalităţii le-au dat dreptate, arătând că vor impune fie mătură şi făraş, fie pungi şi mănuşi.

Pe de altă parte, stăpânii de câini din Oradea sunt nemulţumiţi că regulamentul îi obligă să predea cadavrele de câini Administraţiei Domeniului Public. "Dacă nu avem cimitir de animale, lăsaţi-mă să-l înmormântez la mine în curte", a spus o orădeancă.

Nemulţumit că ţarcurile amenajate de Primărie pentru câini sunt prea mici, necurăţate şi pline de noroi în zilele ploioase, orădeanul Constantin Ciopaş a cerut ca municipalitatea să amenajeze locuri pietonale unde câinii să poată fugi în voie. O altă orădeancă, Margareta Chirodea, a cerut însă ca Primăria să asigure un cabinet veterinar non-stop şi gratuit pentru toţi câinii oraşului.

O nemulţumire mare a stăpânilor de câini este faptul că regulamentul îi obligă să obţină acordul scris a două treimi din vecini, dacă vor să crească un câine în apartament ori în curţi comune. "Ce fac dacă am vecini care nu mă suportă?", a întrebat o orădeancă, însă fără să primească vreun răspuns. "Bine că altul are voie să aibă 5 copii, dar eu nu am voie să am un câine", a spus un alt orădean.

În plus, noul regulament dă voie asociaţiilor de proprietari să perceapă taxe suplimentare de la proprietarii de câini, ceea ce, din nou, i-a nemulţumit pe orădenii prezenţi la dezbatere.

"Fac ce vreau!"

În acelaşi timp, însă, iubitorii de câini au fost revoltaţi de orădenii care au invocat iresponsabilitatea stăpânilor de câini care nu curăţă după câinii lor. "Aveţi soluţie, puneţi mâna pe telefon şi sunaţi!", "Câinele îi lăsat de Dumnezeu!" au fost răspunsurile pe care le-a primit, însă pe un ton de ceartă.

Un alt orădean, care s-a prezentat ca fost stăpân de câine vreme de 14 ani, a spus că este deranjat de mirosul şi gălăgia făcută de cei 8 câini ai vecinului său, ceea ce, din nou, a născut nemulţumiri. "Pe proprietatea mea privată fac ce vreau!", au răspuns alţi orădeni.

În final, reprezentanţii Primăriei au garantat că vor ţine cont de părerile pertinente în realizarea formei finale a regulamentului. Înainte de a intra în vigoare, regulamentul va trebui aprobat de Consiliul Local.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Iubitorii de câini au făcut apel la sentimentele funcţionarilor: "Fiţi umani, nu eutanasiaţi câinii!""