Inspectorul şcolar general al Bihorului, profesorul Alin Novac Iuhas, a prezentat miercuri, la şedinţa Colegiului Prefectural, starea pregătirii unităţilor de învăţământ şi asigurarea personalului didactic pentru anul şcolar 2016-2017.

Noutăţi de toamnă

Raportul a început cu noutăţile acestui an şcolar, şi anume demararea programului pilot "Masa caldă" la Şcoala Gimnazială Floare de Lotus din Sânmartin, flexibilizarea programului "Şcoala altfel", care poate fi organizat de fiecare unitate de învăţământ în oricare săptămână din cele trei intervale permise de Ministerul Educaţiei, respectiv implementarea unui catalog electronic pentru toate şcolile din judeţ.

IŞJ Bihor este primul inspectorat din ţară care a demarat un astfel de program, prin care părinţii vor avea acces nelimitat şi gratuit la notele copiilor, ba chiar vor primi SMS-uri când aceştia vor chiuli. Novac a precizat că, cel mai probabil, catalogul va fi funcţional din octombrie, în prezent introducându-se în program datele de contact ale părinţilor.

Tot ca o noutate, şeful IŞJ Bihor a anunţat că instituţia are un site nou, creată pe structura propusă de Guvern pentru creşterea transparenţei.

Şcoli fără aviz

În acest an şcolar, Bihorul are circa 95.000 de elevi, care învaţă în 172 de unităţi cu personalitate juridică şi şase unităţi de învăţământ special. Singura modificare semnificativă în reţeaua şcolară a fost fuziunea Colegiilor orădene Andrei Şaguna şi Traian Vuia.

Din cele 858 de corpuri de clădiri ale şcolilor şi grădiniţelor bihorene, 74,24% (adică 637) au autorizaţie sanitară, 8,6% (74 de clădiri) sunt în curs de autorizare şi 17,1%, adică 147 de clădiri, nu au acest aviz. "Motivele sunt lipsa apei curente, spaţiile neîmprejmuite în curtea şcolii, stadiul precar al clădirilor", a declarat Novac Iuhas. Şeful IŞJ a completat că, îmbucurător este că numărul clădirilor fără autorizaţie sanitară este tot mai mic, an de an.

O altă statistică prezentată de inspectorul general a fost cea a clădirilor avizate de ISU. Astfel, 661 de corpuri de clădiri aparţinând şcolilor sau grădiniţelor nu necesită acest aviz, întrucât au fost construite înainte de intrarea în vigoare a HG 571/1998 şi nu au avut modificări ulterior. În schimb, din cele 197 de clădiri care trebuie să aibă un astfel de aviz, doar 45 îl şi au, restul de 152 neavându-l sau fiind în curs de obţinere. Părinţii pot vedea dacă şcoala şi grădiniţa la care copilul lor învaţă are autorizaţiile necesare pe site-ul IŞJ Bihor, la meniul "Administrativ", unde există o hartă anume cu toate unităţile de învăţământ din judeţ.

Vin concursurile!

Despre asigurarea resurselor umane, Novac a spus că Bihorul are 6.937 de norme didactice, respectiv 5.650 de dascăli titulari, 1.239 de profesori la plata cu ora, 13 profesori pensionari şi 25 de necalificaţi. Aceştia predau fie în zone greu accesibile ale judeţului, fie în clase de minorităţi etnice, a explica şeful IŞJ Bihor.

Alin Novac Iuhas a mai vorbit despre concursurile pentru directorii de şcoli, care vor începe pe 12 octombrie, cu proba scrisă. În total, IŞJ Bihor a scos la concurs 180 de posturi de directori şi directori adjuncţi.

În fiecare şcoală şi grădiniţă va fi înfiinţată o comisie de examen, formată din reprezentanţi ai Consiliului de Administraţie al unităţii, ai IŞJ Bihor şi ai autorităţii locale. Încă mai există câteva primării în judeţ care nu şi-au desemnat reprezentanţii în aceste comisii, ceea ce poate îngreuna organizarea examenului. Candidaţii la aceste funcţii pot să se înscrie până cel târziu pe 2 octombrie.