Prea Sfinţitul episcop ortodox Sofronie şi-a ridicat în cap credincioşii din zona Binşului. Marţea trecută, Înaltul l-a instalat în funcţie, pe ascuns, la Biserica ANL din Beiuş pe noul stareţ al mănăstirii Stâna de Vale, călugărul Serafim, adus taman din Cluj.

Localnicii spun că instalarea nu s-a făcut la mănăstirea din vârful muntelui, ci în oraş, de frica mirenilor care au ameninţat că se vor opune înlocuirii călugărului Macarie. Fostul stareţ, foarte iubit pentru viaţa de pustnic pe care o duce, a fost schimbat pentru că nu are studii.

În schimb, Serafim, fost econom al mănăstirii Micula, e "învăţat" cu de toate, oamenii povestind că a fost izgonit din Cluj pentru că ar fi băgat mâna în banii mănăstirii. Cert e că pe 1 decembrie Serafim a fost întâmpinat la Stâna de Vale de un grup de credincioşi din Budureasa şi Beiuş cu pancarte pe care scria "Vrem călugări adevăraţi", "Vrem episcop ortodox" sau "Boieria strică eparhia".

Speriat, noul stareţ l-a pus pe părintele Macarie scut între el şi oameni, a intrat în biserică păzit de un bodyguard şi a vorbit mulţimii ascuns după un ofiţer de Poliţie. Probabil de teamă să nu-l bată Dumnezeu...