Cea mai mare rachetă din lume, denumită Starship și creată de SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a explodat joi, la trei minute după lansare. Totuși, Elon Musk consideră că lansarea în sine a fost importantă și i-a felicitat pe membrii echipei SpaceX. Starship este o rachetă masivă, care se află în perioada de teste.

Conform Digi24.ro, se pare că cele două secţiuni ale sistemului de rachete - propulsorul (Super Heavy) şi nava de croazieră (Starship) - nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi putut cauza eşecul. Explozia s-a produs la înălțime, și nu pe rampa de lansare, iar astfel inginerii consideră că lansarea în sine a fost un succes, urmând să colecteze datele pentru următoarele teste. 

De altfel, ideea principală a lansării de joi a fost aceea de a culege date pentru ca prototipurile viitoare să fie mai bine realizate. Elon Musk preciza zilele trecute că testul este unul „foarte riscant”: „Este vorba despre primul zbor al unei rachete imense, foarte complexe”.

După testul de joi, Musk și-a lăudat echipa. „Felicitări echipei SpaceX pentru lansarea de probă a Starship! Am învățat multe pentru următoarea lansare, care va avea loc în câteva luni”, a transmis Elon Musk. 

Hotnews.ro detaliază că sistemul este format din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

Treapta principală SuperHeavy are 70 metri înălțime, iar nava Starship 50 de metri înălțime. Întregul sistem are 120 metri înălțime. Spre comparație, racheta SLS a NASA are 98 metri înălțime, iar racheta din programul lunar Apolo, Saturn V, avea 111 metri înălțime.

La mai puțin de 3 minute după lansare, segmentul Super Heavy ar fi trebuit să se desprindă de Starship, iar Super Heavy ar fi trebuit să mai zboare încă șase minute și să cadă apoi controlat în apele din Golful Mexic. Nava Starship ar fi trebuit să-și continue ascensiunea și să atingă o altitudine maximă de 234 km și să revină cu bine în ocean, în zona insulelor Hawaii (la 225 km de Oahu, Hawaii).

Potrivit planurilor SpaceX, viitoare versiuni ale acestei rachete - mai puternice și mai performante - ar trebui să ducă oameni pe Lună după 2025 și spre Marte, probabil după 2035, notează tot Hotnews.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!