Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că din 15 martie va începe programarea pentru etapa a treia de vaccinare anti-Covid, pentru populația generală, adică pentru toți românii care își doresc acest lucru.

Anunţul a fost făcut în contextul în care, miercuri, România a ajuns la un milion de persoane vaccinate împotriva Covid-19, persoana cu numărul acesta fiind o femeie de 86 de ani cu probleme locomotorii.

„Doamna Fulga a fost vaccinată chiar de coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, care a afirmat că încă de la debutul campaniei de vaccinare a privit cu mare speranță la acest obiectiv, cel de a atinge cifra de un milion”, se arată pe pagina de Facebook RO Vaccinare. 

Prim-ministrul Florin Cîțu a spus că autorităţile nu se aşteptau să ajungă atât de repede la acest număr. 

"Ţinta iniţială era să avem un milion până la sfârşitul lunii martie. Doar în martie o să primim 2,6 milioane de doze de vaccin, ceea ce înseamnă că vom putea porni cu faza a treia pe 15 martie. Deci vom porni vaccinarea generală. Rămâne în continuare ţinta de a avea 10,4 milioane de români vaccinaţi la sfârşitul lui septembrie", a declarat Cîţu, după ce a participat la vaccinarea persoanei cu numărul un milion în România, potrivit G4media.ro.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, dr. Valeriu Gheorghiţă, a explicat marţi că, deocamdată, singura opţiune de programare pentru vaccinarea anti-Covid a populaţiei generale va fi pe listele de aşteptare a centrelor de vaccinare, începând din 15 martie.

Fiecare persoană va avea la dispoziție 24 de ore să confirme programarea după ce este notificată.

"Modalitatea de înscriere a persoanelor în platformă rămâne similară cu programarea care s-a derulat până în acest moment. Fiecare persoană, în momentul în care intră şi îşi creează un cont, va alege opţiunea de a se programa în această listă de aşteptare prin alegerea unui centru de vaccinare. Practic, fiecare centru de vaccinare va avea o listă de aşteptare. Persoana respectivă, respectând aceeaşi modalitate, respectând categoria din care face parte, va trece în această listă de aşteptare. În momentul în care în respectivul centru de vaccinare vor fi locuri disponibile, persoana va fi notificată prin SMS şi prin email şi va avea la dispoziţie acel loc liber pentru 24 de ore, timp în care va confirma programarea", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Cu ajutorul platformei, fiecare persoană va şti câte persoane se află înaintea ei la centrul de vaccinare. Dacă va dori se va putea muta la un alt centru, dar va trebui să se şteargă din lista de aşteptare pe care s-a înscris iniţial.

Nicio persoană nu va putea opta pentru un anumit tip de vaccin. Vor fi centre cu un singur tip de vaccin, majoritatea vor fi de la BioNTech/Pfizer pentru că e cea mai largă categorie de vârstă şi cele mai multe doze disponibile, urmate de AstraZeneca şi Moderna. Distribuirea vaccinurilor pe centre va fi în funcţie de structura populaţiei pe categorii de vârstă din fiecare judeţ.

În funcţie de tipul şi de data rapelului, persoana respectivă va putea intui tipul de vaccin. În cazul Pfizer perioada dintre prima doză și rapel este de 21 de zile, în cazul Moderna de 28 de zile și în cazul AstraZeneca de 56 de zile.

Deşi înscrierile vor putea începe din 15 martie, startul efectiv al vaccinării persoanelor care se regăsesc în etapa a treia va fi dat la jumătatea lunii aprilie.

Campania de vaccinare în România a început în 27 decembrie, în prima etapă fiind inclus personalul din spitale. În etapa a doua, care a început în 15 ianuarie, sunt incluse persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă şi angajaţii din domenii esenţiale, iar în etapa a treia, populația generală.