Indiferent că au un mic spaţiu verde în jurul blocului sau o grădină în curtea casei, orădenii care vor să o vadă verde şi înfloritoare pe timpul verii trebuie să se apuce de treabă. Primăvara, când natura renaşte, este şi momentul în care grădinarii se pun la treabă.
Curăţare şi fertilizare
Primul pas pentru o grădină roditoare şi plăcută privirii este curăţarea tuturor resturilor vegetale căzute. "Începem cu scarificarea, care înseamnă eliminarea resturilor uscate de la baza gazonului, fie că au căzut de la maşina de tuns iarba, fie că a apărut o boală", explică inginerul agronom George Havaşi (foto), pe care orădenii îl pot găsi pe pagina de Facebook "Grădinaru Gică". Scarificarea se face cu un aparat anume sau cu o greblă.
După ce a fost curăţat, gazonul trebuie fertilizat, cu soluţii care se găsesc în magazine de profil. "Fertilizarea este foarte importantă pentru toată grădina. Este început de sezon, resursele din sol se termină şi plantele au nevoie de forţe proaspete", spune specialistul. De altfel, el recomandă aplicarea de tratamente de fertilizare tot anul, cu frecvenţa recomandată pe eticheta produsului ales.
Primăvara este momentul oportun şi pentru însămânţări sau plantări. Dacă gazonul sau iarba din grădină are "goluri", după scarificare, când porii pământului sunt deschişi, se poate completa cu noi seminţe. "Sămânţa trebuie acoperită cu pământ sau nisip, ca să aibă unde să germineze, să nu fie atacată de păsări sau insecte şi să nu o usuce soarele", explică Havaşi.
Ce facem cu trandafirii?
Dacă avem în grădină pomi fructiferi, aceştia trebuie tunşi, pentru înlăturarea crengilor uscate sau pentru conturarea formei lor. "După, se aplică un tratament fitosanitar de intrare în sezon, un fel de dezinsecţie. Peste iarnă, se adună tot felul de fungi şi larve de insecte în scoarţă", spune inginerul.
Şi trandafirii trebuie tunşi şi stropiţi, tot pentru dezinsecţie. "Dacă au fost acoperiţi cu pământ în timpul iernii, trebuie dat la o parte, că altfel planta înrădăcinează acolo şi nu e ok", mai zice specialistul.
Totodată, pământul din jurul trandafirilor trebuie săpat la suprafaţă, pentru aerarea solului. "Peste iarnă, solul se tasează, din cauza ploilor şi zăpezii, iar un trecut cu sapa prin el ajută precipitaţiile să ajungă la rădăcină", adaugă Havaşi. În plus, săpatul elimină buruienile, primele plante care apar în orice grădină, după ghiocei. Fireşte, tot acum, în grădini se pot planta flori, perene sau anuale, în funcţie de preferinţele fiecăruia.