Pentru al doilea an consecutiv, comuna Roşia va fi gazda concursului de ciclism MTB Maraton Pădurea Craiului, care se adresează bicicliştilor amatori capabili să parcurgă trasee montane.

Competiţia va avea loc pe 9 octombrie, deodată cu Zilele Pădurii Craiului, iar organizatorii au dat deja startul înscrierilor, pe pagina de internet www.maraton.padureacraiului.ro.

"Concursul este unul de tip mountain bike corss country maraton (XCM), fiind destinat sportivilor amatori, suficient de bine pregătiţi pentru a face faţă traseelor montane.La fel ca şi la prima ediţie, participanţii se vor putea înscrie la una din cele trei categorii de concurs, reprezentând tot atâtea trasee diferite ca lungime şi grad de dificultate. Astfel, fiecare concurent poate să aleagă traseul potrivit condiţiei fizice şi nivelului său de pregătire", arată organizatorii.

Cele trei trasee, diferite faţă de cele de anul trecut, parcurg atât zone locuite, ca satele Roşia, Lazuri de Roşia, Poniţa, Lacu Sărat, Căbeşti ori Sohodol, cât şi zone off-road, cum ar fi Dealul Farcu, Cheile Cuţilor sau Cheile Strâmturii.

Participanţii la cea mai grea dintre categoriile de concurs vor avea parte de o provocare inedită, mai precis de un tronson de căţărare pe Dealul Măgurii. Aici se vor decide titulurile de King Of Mountain şi Queen Of Mountain, adică regele şi regina concursului, desemnaţi în funcţie de timpii obţinuţi pe acest tronson de căţărare.

"Zona în care se desfăşoară competiţia este arie naturală protejată, fiind parte a Sitului Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului şi, din acest motiv, organizatorii aşteaptă din partea tuturor participanţilor o atenţie sporită faţă de natură!", mai transmit organizatorii.

Maratonul se va înscrie în seria de manifestări din Zilele Pădurii Craiului, parte a proiectului "Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti", finanţat în cadrul programului Green Entrepreneurship 2.0, o iniţiativă comună a Romanian American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat.

Simultan cu această competiţie sportivă, la Roşia va avea loc şi festivalul de cultură, gastronomie şi tradiţii populare "Straiţa Plină", un atelier educativ intitulat "Şcoala de meşteşuguri", iar turiştii vor putea parcurge trasee anume şi vor putea face vizite ghidate în peşterile speoturistice din zona Roşia.

Organizatorii maratonului sunt Club Xterra, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, iar gazdă va fi Primăria Comunei Roşia.