Colectarea selectivă a gunoaielor, care la asociaţiile de proprietari a demarat de luni bune, are de-acum un rost în Oradea. Municipiul intră pe harta oraşelor care îşi valorifică deşeurile reciclabile.

În loc să fie aruncate de-a valma cu alte resturi în deponeu, pet-urile, hârtiile, dozele de aluminiu şi alte materiale care pot fi revalorificate sunt de-acum sortate în staţia inaugurată de Eco Bihor, apoi balotate şi transmise mai departe, către firmele specializate în reciclare. Iar de anul viitor staţia ar trebui să aibă şi mai mult de lucru, pentru că din 4 ianuarie operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service demarează colectarea selectivă a deşeurilor la case.

Simplu ca bună ziua

01 pasztai zoltan.jpgCompania Eco Bihor, cea care a concesionat exploatarea şi administrarea depozitului de deşeuri al oraşului, a inaugurat miercurea trecută staţia de sortare a deşeurilor. Potrivit directorului Pasztai Zoltan (foto), staţia a fost principalul obiectiv al firmei pentru anul în curs, având scopul de a reduce cantitatea de deşeuri depozitate la marginea oraşului.

Aflată în vecinătatea deponeului ecologic, staţia va procesa anual 35.000 de tone de reciclabile. Sistemul nu este deloc complicat: deşeurile aduse în saci sunt puse într-un utilaj care taie sacii, gunoiul conţinut în aceştia mergând apoi pe o bandă la finalul căreia există un ciur rotativ. El are rolul de a extrage deşeurile mai mici de 8 centimetri, iar materialele de dimensiuni mai mari merg mai departe pe linia de sortare. Aici, 15 angajaţi sortează manual deşeurile, unii luând pet-urile, alţii hârtia, aluminiul, etc. Sortatorii aruncă obiectele alese în nişte boxe, de unde deşeurile ajung pe o altă bandă rulantă, care le duce spre balotare. La final, deşeurile ies împachetate, numai bune de duse la reciclat.

Investiţia a fost de circa 2,5 milioane de euro, bani proveniţi din resursele proprii ale Eco Bihor, dintr-un credit bancar, dar şi de la Administraţia Fondului de Mediu.

Nu oricum

Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, s-a arătat mulţumit de investiţia făcută de Eco Bihor, dar a menţionat că pentru ca staţia de sortare să funcţioneze rentabil e nevoie să se facă presortarea deşeurilor reciclabile. Altfel spus, se impune ca orădenii să arunce deşeurile reciclabile numai în recipientele de colectare destinate acestor tipuri de deşeuri, fără să le amestece cu gunoiul menajer. "Fără asta, randamentul investiţiei va fi mult diminuat", a spus Bolojan.

În prezent, orădenii care locuiesc la blocuri au la dispoziţie 210 containere cu capac galben, adică expres pentru colectarea selectivă. Până la finalul următorului an, în oraş vor mai apărea alte 600 astfel de containere.

Anul Nou începe selectiv

01 sac.jpgLa orădenii care locuiesc la case, colectarea selectivă a deşeurilor va începe pe 4 ianuarie. Din 14 decembrie, sacii destinaţi acestei colectări vor fi distribuiţi gratuit, în zilele în care se ridică gunoiul. "Sacii sunt refolosibili şi sunt destinaţi numai precolectării deşeurilor reciclabile, adică hârtie, carton, folie, pet-uri şi doze de aluminiu", a explicat Ionel Ban, directorul de producţie în cadrul RER Ecologic Service. Cine nu va fi acasă, va găsi sacii fie la poartă, fie peste gard.

Colectarea se va face pentru început o dată la două săptămâni, iar în viitor săptămânal. În care zi anume, urmează să fie stabilit şi comunicat. "Sacul nu trebuie legat, ci doar pus într-un loc ferit de ploaie sau acoperit", completează Ban. Şoferul autospecialelor RER va prelua sacii când va vedea că sunt deterioraţi şi va lăsa alţii în locul lor.

Gratis

Scopul colectării selective este de a reduce cantitatea de deşeuri depuse la haldă, care se ridică la 95.000 de tone anual. Scăderea e o obligaţie instituită de Uniunea Europeană, cu dublu scop: atât pentru a face haldele tot mai mici, prin folosirea lor exclusiv pentru deşeuri menajere, care se descompun mai repede, cât şi pentru a stimula reciclarea. De altfel, România e obligată, conform directivelor UE, ca până în 2015 să recicleze cel puţin 50% din cantitatea de deşeuri generată. Pe de altă parte, tot ce staţia de sortare orădeană va balota va fi, într-un fel sau altul, valorificat, Eco Bihor având contracte încheiate cu diferite firme de profil.

Astfel, din grijă faţă de mediu, dar şi pentru că normele europene o cer, orădenii ar trebui să respecte colectarea selectivă, mai cu seamă că nu îi costă nimic, ridicarea reciclabilelor fiind taxată de RER Ecologic Service doar persoanelor juridice. În plus, toată lumea trebuie să se înveţe cu acest sistem selectiv, pentru că, deşi deocamdată nu este obligatoriu, în anii următori în mod cert va deveni. Şi, cel mai probabil, şi amenzile vor fi pe măsură...