Administraţia Prezidenţială a anunţat marţi că preşedintele Klaus Iohannis a demarat procedura privind organizarea unui referendum naţional în privinţa celor două ordonanţe privind graţierea şi amnistia.

''În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată'', se arată în scrisoarea adresată de Iohannis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, citată de Mediafax.

Potrivit legii, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile calendaristice pentru a prezenta un punct de vedere legat de referendum, iar în cazul în care legislativul nu răspunde, preşedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

Premierul Sorin Grindeanu a fost informat despre declanşarea referendumului, conform Administrației Prezidențiale.

Agenţia de ştiri Mediafax notează că, potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizată, după consultarea Parlamentului, preşedintele României, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional.

Cetăţenii vor fi chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

După cum se ştie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni seară că va începe demersurile pentru un referendum privind graţierea acuzând politicienii PSD-ALDE că vor să dea lovitura de graţie statului de drept prin introducerea modificărilor la legea graţierii şi a Codurilor penale.

"Voi începe demersurile pentru un referendum prin care românii vor putea să spună dacă sunt de acord sau nu cu graţierea şi modificarea Codurilor Penale. Românii indignaţi care au ieşit aseară în stradă să protesteze împotriva încercărilor PSD şi ALDE de a modifica legislaţia penală nu dau lovitură de stat, cum au acuzat unii şi alţii. Politicienii sunt cei care dau lovitura de graţie statului de drept. Trebuie să ne hotărâm ce naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Eu îmi doresc o naţiune puternică, de oameni mândri şi liberi, condusă de politicieni integri. Orice altceva este prea puţin, iar pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine, niciun preţ nu este prea mare.", a scris preşedintele, luni seară, pe pagina sa de Facebook.