Începând din 3 iulie, salubritatea orădeană are parte de o schimbare importantă. Orădenii nu vor mai arunca deşeurile reciclabile de-a valma în sacul galben, ci le vor sorta pe trei categorii: plastic şi metal, hârtii şi cartoane, respectiv sticle.

RER Vest explică detaliile acestei reforme, astfel încât fiecare orădean să ştie cum să arunce deşeurile ori când să le scoată la limita proprietăţii.

Cum sortăm

Începând din această săptămână, orădenii vor arunca în sacii sau pubelele de culoare galbenă doar deșeuri din plastic și metal (PET-uri, doze din aluminiu, caserole din plastic, recipiente de detergent, gel de duş, săpun lichid, cutii de conserve, toate clătite şi strivite). Hârtiile și cartoanele vor trebuie colectate în sacii de culoare albastră distribuiți celor care stau la case, respectiv în igluurile de aceeași culoare din jurul blocurilor.

Sticlele și borcanele, indiferent de culoarea lor, trebuie aruncate în gălețile verzi, din plastic, împărțite clienților RER Vest persoane fizice, sau în pubelele verzi care deja de luni bune sunt în țarcurile de lângă blocuri. Atenție, însă: sticlele și borcanele se trimit la reciclat singure, fără capace, indiferent din ce metal ar fi făcute. Locul dopurilor din plastic sau metal este în sacul galben.

Când se colectează

Noua regulă nu schimbă esențial calendarul de colectare a deșeurilor. RER Vest a anunțat că ziua de colectare a deşeurilor reciclabile rămâne aceeaşi pentru orădenii de la case, dar în fiecare săptămână trebuie să scoată alt tip de deşeuri.

Practic, fracţiile reciclabile alternează: ambalajele din plastic şi metal (sacul galben) se ridică din două în două săptămâni, iar, între ele, cele din carton şi hârtii şi sticle, care vor avea, astfel, câte o colectare la fiecare patru săptămâni.

De exemplu, cei are au avut până acum colectare de sac galben în zilele de luni, vor avea într-o zi de luni colectarea de sac galben cu plastic şi metal, următoarea luni colectare de sac albastru cu hârtie şi carton, apoi din nou colectare de sac galben, ca în a patra săptămână să scoată recipientul verde cu sticle pentru golire. Săptămâna și tipul de deșeuri...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!